Monipuolinen järkkäri Pentaxilta

Kirjoittanut 26.1.2017

Uutuusjärkkäri on nimeltään Pentax KP. Pienikokoisessa kamerassa on APS-C-kokoinen kenno, 100 prosentin etsinkuva ja kolmen tuuman kääntyvä näyttö.

Pentax KP:ssa on irrotettava ja vaihdettava kahva, joka helpottaa kuvaamista erikokoisten objektiivien kanssa. Vakiokahva (S-koko) on tarkoitettu pienempien objektiivien kanssa kuvaamiseen. Kameran mukana toimitetaan lisäksi M- ja L-koon kahvat, jotka on tarkoitettu käytettäväksi erityisesti pitkien teleobjektiivien kanssa.

Runko on magnesiumvalua ja sääsuojattu 67 tiivisteellä. Se toimii valmistajan mukaan moitteetta jopa -10 °C pakkasessa.

CMOS-kennon koko on 24,3 megapikseliä, ja siinä on kuvanvakaajatoiminto. Kennossa ei ole alipäästösuodatinta. Korkein ISO-herkkyysasetus on 819 200.

Kamerassa on myös Pixel Shift Resolution -toiminto, joka ottaa nopeasti neljä kuvaa. Jokaisen kuvan jälkeen kenno siirtyy yhden pikselin verran, ja kuvat yhdistyvät kamerassa. Näin tuotetussa tiedostossa jokaisella pikselillä on täysi väridata ilman Bayerin kuvioon perustuvaa värilaskentaa. Myös kohinataso on alhaisempi.

O-GPS1-lisävarusteen avulla voi käyttää Astro Tracer -toimintoa. Kamera laskee automaattisesti, kuinka paljon kennoa on liikutettava, jotta saadaan kompensoitua maan pyörimisestä syntyvä liike. Näin kuva tähtitaivaasta on tarkka pitkilläkin valotusajoilla.

Tarkennusjärjestelmässä on 27 tarkennuspistettä, joista 25 on ristikkäisiä. Kamera pystyy tarkentamaan jopa -3 EV valaistuksessa.

Suurin sarjakuvaus on seitsemän kuvaa sekunnissa. Mekaanisen sulkimen lisäksi voi käyttää sähköistä suljinta, jolla päästään jopa 1/24 000 sekunnin valotusaikoihin.

Videokuvaukseen löytyy sekä Full HD että 4K Interval Movie -vaihtoehdot. Kamerassa on sisäänrakennettu wifi. Muita ominaisuuksia: hdr-kuvaus, intervallikuvaus, monivalotus sekä uusia haarukointitoimintoja liikkeen ja syväterävyyden hallintaan.

Rungon mitat ovat 131,5 x 101 x 76 mm. Kamera on saatavana hopeisena ja mustana, toimitukset alkavat helmikuussa. Rungon hinta on noin 1350 euroa, ja sen maahantuoja on Focus Nordic.