Näyttelypoiminnat: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 23.6.2021

Kesän monipuolisessa näyttelytarjonnassa liikutaan kaduilta ja epätodellisista maailmoista Lontoon rock-skeneen.

Kuvataiteilija Erik Johanssonin näyttely saapuu ensi kertaa Suomeen. Places Beyond -näyttelyn työt ovat esillä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa.

Johansson on luonut visuaalisia mahdottomuuksia sisältäviä suuria valokuvateoksia, jotka harhauttavat katsojan silmää todelliselta vaikuttavalla epätodellisuudellaan. Johansson käyttää kameraa ja kuvan­käsittelyohjelmia ja yhdistää näennäisen realistisiin valokuviinsa hämmentäviä elementtejä.

Johanssonin taiteessa yhdistyvät tekninen osaaminen ja taito luoda hollantilaisen M.C. Escherin hengessä päättymättömien portaiden kaltaisia visuaalisia silmänkääntötemppuja. Johansson on myös tietokoneinsinööri, jota kiinnostavat tekninen ja matemaattinen ongelmanratkaisu sekä kuvittamiseen liittyvä visuaalisuus.

Taiteilijan työskentelyprosessi on monivaiheinen ja aikaa vievä. Hän rakentaa luonnoksiinsa ja piirustuksiinsa fyysisiä malleja esimerkiksi pahvista, paperista, jauhoista tai nesteestä. Sen jälkeen hän valokuvaa materiaalien muotoja ja rakenteita osana teoksiaan. Hänen kuvapankissaan on satoja valokuvia maisemista, rakennuksista, eläimistä ja ihmisistä. Montaasitekniikalla hän yhdistelee elementit digitaalisesti valmiiksi kuvaksi.

Luonto ja sen tutkiskelu sekä ruotsalainen maisema toistuvat hänen valo­kuvissaan. Erik Johansson asuu ja työskentelee Prahassa.

Erik Johansson: Places Beyond, 12.6.-24.10.2021, Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa.

Kuva: Ilpo Musto

Valokuvaaja, toimittaja ja Kamera-lehden avustaja Ilpo Musto on tallentanut rock- ja popmusiikin maailmantähtiä Lontoossa yli 50 vuotta.

Lontoossa Musto alkoi kuvata tähtiä rock-konserteissa ja myöhemmin omalla studiollaan. Tampere-talon London Calling -näyttelyssä nähdään tänä kesänä muun muassa David Bowie, Leonard Cohen, Hurriganes, Björk, Depeche Mode, Blur ja Take That. Kuvia tarinoineen on esillä yhteensä noin 60 kappaletta. Muston ottamia kuvia on julkaistu ympäri maailmaa ja käytetty kansikuvina yli sadassa musiikkilehdessä.

Tampere-talo on julkaissut kolme taidenäyttelyä tälle kesälle.

Ilpo Musto: London Calling, 22.6.-15.8.2021, Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, Tampere

Kuva: Sampo Linkoneva, Banksy, A Visual Protest, 2021

Banksy. A Visual Protest -näyttely esittelee maailman kuuluisimman katutaiteilijan teoksia Taidemuseo Göstassa 15.5.–10.10.2021. Banksyn visuaalisesti taidokkaat ja purevat teokset sisältävät myös inhimillisyyttä ja lämmintä huumoria.

Näyttely sisältää yli sata eri kokoelmista lainattua teosta, erityisesti esillä on tunnettuja esimerkkejä taiteilijan varhaistuotannosta. Näyttelyn on kuratoinut pop- ja katutaiteeseen perehtynyt Gianni Mercurio. Harvoissa julkisissa lausunnoissaan Banksy on ilmoittanut pitävänsä nimeään kantavia näyttelyitä roskana.

Rahastuksesta Serlachius-museoita ei voida syyttää, sillä näyttelyä pääsee katsomaan maksutta, vaikka se on yksi museoiden kalleimmista.

Banksy. A Visual Protest , 15.5.–10.10.2021, Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä