Näyttelypoiminnat: helmi-maaliskuu

Kirjoittanut 22.2.2018

Matkaa näyttelykuvien kautta Pohjois-Koreaan, Romaniaan ja entisajan Mikkeliin.

Nathalie Daoust: Korean Dreams 3.3.–8.4.2018
Pohjoinen valokuvakeskus | Oulu | Hallituskatu 7

Montrealista kotoisin oleva Nathalie Daoust matkusti Pohjois-Koreaan tarkoituksena kuvata salaperäistä maata. Suurimman osan kuvista hän otti salaa piilokameralla. Syntyi Korean Dreams -kokonaisuus, josta avautuu näyttely Pohjoisessa valokuvakeskuksessa maaliskuussa.

Näyttelyn 25 seepiansävyistä kuvaa kertovat jokapäiväisestä elämästä diktatuurissa. Katsojan eteen tulee näkymiä kaduilta, sairaalasta, vankilasta, koulusta, huvipuistosta, seremonioihin kokoontuvista ihmisistä ja tienristeyksistä.

Daoust on käsitellyt kuviaan, jotta niistä on tullut tarkoituksella epäselvempiä. Hän on kuorinut pois emulsion kuvien taustalta, tehnyt kuvista pinnakkaisvedoksen ja toistanut tätä prosessia. Daoustin tarkoituksena on luoda mielikuva siitä, että totuus voi olla piilossa useiden kerrosten alla. Hän tutkii kuvissaan Pohjois-Korean hallituksen luomaa fantasiamaailmaa, jota on vaikea ymmärtää tai edes nähdä ulkopuolisen silmin.

Muistojemme Mikkeli: Armas Häkkinen 8.2.–13.4.2018
Mikkelin valokuvakeskus | Mikkeli | Puistokatu 3

Armas Häkkinen teki 1940–1950-luvulla noin sata Mikkeliä esittelevää valokuvapostikorttia. Häkkisen kuvia käytetään yhä usein nimettömästi eri julkaisuissa. Häkkinen kuvasi muutenkin ahkerasti Mikkelin seudulla.

Mikkelin valokuvakeskuksessa on nyt esillä näyttely Häkkisen nostalgisista kuvista.

Armas Häkkinen (1901–1973) oli ammatiltaan putkityömies, mutta hän harjoitti sen ohessa valokuvaajan tointa. Hän oli saanut valokuvaajan ja laborantin koulutuksen armeijassa 1920-luvulla.

Häkkinen lähti talvisodan alkaessa perheineen sotaa pakoon Viipurista. Hän toi nelihenkisen perheensä turvaan Mikkeliin ja jäi tänne pysyvästi.

Heidi Piiroinen: Ohikuljetut 7.2.–20.5.2018
Suomen valokuvataiteen museo | Helsinki | Tallberginkatu 1 G

Kymmenisen vuotta sitten Suomen kaupunkeihin rantautui uusi ilmiö: kadulla kerjäävät ihmiset. Heidi Piiroinen on seurannut yhden kerjäläisen, Mihaela Stoican vaiheita. Piiroisen kuvista koottu Ohikuljetut-näyttely on avautunut Valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Mihaela Stoica tuli Helsinkiin kerjäämään vuonna 2007 Romaniasta. Seuraavana vuonna hän synnytti esikoisensa. Nyt hän on kolmen lapsi äiti ja asuu Helsingissä.

Näyttely kertoo Stoican ja hänen sukunsa elämästä kymmenen vuoden aikana mm. Suomessa ja Romaniassa. Kuvat pureutuvat kadulla kerjäämisen syihin, elämisen olosuhteisiin Transilvaniassa ja kerjäläisten vastaanottoon Euroopassa.

Piiroisen kuvista ja Kimmo Oksasen teksteistä on myös tehty kirja.