Näyttelypoiminnat: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 20.5.2021

Tiina Itkosen näyttely kertoo ilmastonmuutoksesta

Tiina Itkonen on helsinkiläinen taiteilija, joka on viettänyt aikaa Grönlannissa ja dokumentoinut saarta ja sen asukkaita kamerallaan vuodesta 1995 lähtien.

– Vuonna 2005 eräs metsästäjä kertoi minulle havaintojaan merijäästä Siorapalukissa, Grönlannin pohjoisimmassa kylässä. Hän kertoi jo silloin, että meri ei enää jäädy kunnolla, eikä jää kanna ihmistä kuin muutaman kuukauden vuodessa. Vielä 1990-luvulla meri oli jäässä syyskuusta kesäkuuhun ja jää oli jopa kaksi metriä paksua, Itkonen muistelee.

Pohjois- ja Itä-Grönlannin inuiittikylissä jääkarhujen, hylkeiden ja mursujen metsästys on edelleen olennainen osa elämää ja metsästyksestä saatava liha on tärkein ravinnonlähde monille kotitalouksille.

– Olen matkustanut paljon Grönlannissa ja asunut paikallisten kanssa pienissä kylissä. Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana olen nähnyt ilmastonmuutoksen vaikutukset. Toivon, että näyttely herättäisi ihmisiä toimimaan omassa elämässään ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja arktisen alueen suojelemiseksi. Kahdenkymmenen vuoden päästä voi olla jo liian myöhäistä.

Näyttelyn tekstit ovat Grönlantiin perehtyneen tutkijan Kristin Laidren ja tiedejournalisti Susan McGrathin käsialaa.

Tiina Itkonen oli Kamera-lehden 1/20 Kuukauden kuvaaja. Juttu on verkkolehdessä vapaasti luettavissa.

Piniartoq – Metsästäjä -näyttely on esillä Arktikumin tiedekeskuksessa 8.4.2021–30.1.2022. Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi

Sotakorvaus, Hanna Maria Anttila.

Hanna Maria Anttilan videoteos Sotakorvaus (2021) käsittelee toisen maailmansodan suomalaisille aiheuttamaa työhön ja tunteisiin liittyvää sukupolvien yli siirtyvää taakkaa.

Anttila haastatteli 1960- ja 1970-luvulla syntyneitä suomalaisia tunneilmaisuun, puhumattomuuteen ja työhön liittyvistä lapsuuden ja nuoruuden kokemuksista. Useissa perheissä rakkautta osoitettiin sanojen sijaan elintasoa parantamalla.

Anttila kuvasi teokseen ulkoministeriön arkistossa alkuperäisen Suomen ja Neuvostoliiton välisen sotakorvaussopimuksen. Hän yhdistää tähän asiakirjaan pandemia-aikaan kuvattuja yksityiskohtia kaupunkilaisten työmatkoilta, anonyymiksi jääviltä työpaikoilta sekä sota-ajan arkistomate­riaalia SA-kuvan arkistosta ja kotialbumeista.

Hanna Maria Anttila, Sotakorvaus, 7.5.–30.5.2021

Hippolyte Studio, Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, Helsinki.
Näyttelyt avoinna ti–pe 12–17, la–su 12–16.