Näyttelypoiminnat: loka-marraskuu

Kirjoittanut 26.10.2017

Vietä syyspäivää näyttelyissä – ja astu toisten saappaisiin.

Miten tavarat ovat 12.10.–10.11.2017
Mikkelin valokuvakeskus | Mikkeli | Puistokatu 3

Juha-Pekka Inkinen on kiinnostunut henkilöistä, jotka asuvat keskellä tavarapaljoutta. Hänen kuvissaan persoonallisten kotien yksityiskohdat, pannut ja koriste-esineet, suorastaan vyöryvät katsojan päälle.

Inkisen Miten tavarat ovat -näyttely on esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa.

– Olen kuvannut koteja, jotka ryöppyävät yksityiskohtia. Tällaisilla sisustuksen toisinajattelijoilla on pitkä etumatka makutuomareihin ja kauppamiehiin, Inkinen kertoo.

Hänen mukaansa monet kuvattavista haluavat suojella tai säästää esineitä.
– Tuollaiset kodit ovat vaihtoehtoisia saarekkeita järkiperäisyyden ja tehokkuuden maailmassa. Minusta on arvo sinänsä, että hillittömyyksiä tapahtuu. Tällaiset saarekkeet ovat merkityksellisiä, koska ne lisäävät monimuotoisuutta ja ovat muistovarastoja, jotka luovat yhteyden menneisyyteen.

Somnia 4.–31.10.2017
Luova.fi galleria | Helsinki | Suvilahdenkatu 10 A

Millaista on elämä ekokylässä Ruotsin Taalainmaalla? Kuvajournalisti Maria Mäki päätti ottaa tästä selvää. Syntyi Somnia-näyttely, joka on nyt esillä Luova.fi galleriassa.
– Vuonna 2007 kollegani kertoi, että hän oli hiljattain ostanut hylätyn talon ja eräänä päivänä sinne oli ilmestynyt asukkaita – ilmoittamatta. Hän oli antanut heidän jäädä ja sallinut muidenkin majoittua sinne.

Tarina jäi pyörimään Mäen mieleen.

– Kun muutin Ruotsiin, mietin vieläkin talon vetovoimaa. Halusin nähdä, oliko paikka pelkkää satua vai totta. En odottanut löytäväni kylää, jossa itse tuntisin voimakasta yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ensimmäistä kertaa minulla ei ollut kiire kuvata, kertoo Mäki.

Linnuntietä 4.10.–17.12.2017
Emma | Espoo | Ahertajantie 5

Espoon modernin taiteen museossa on avautunut Heli Rekulan näyttely, jota hän on työstänyt kahdeksan vuotta. Lopputuloksena on katkelma Suomen historiasta – yhden perheen ja yhden henkilön kautta kerrottuna.

Linnuntietä koostuu valokuvista ja arkistomateriaalista. Kuvat nivoutuvat Rekulan suvun vaiheisiin Karjalankannaksella sekä taiteilijan lähimenneisyyteen Norjan Bergenissä. Teokset ovat peräisin Rekulan sekä hänen isoisänsä, Toivo Himasen (1901–1980), kuva-arkistoista.

Näyttelyn alkusysäyksenä oli Rekulan matka suvun kotipaikalle, Karjalan kannakselle vuonna 1989. Hän alkoi pohtia omaa elämäänsä perheen historian jatkumona ja sitä, millaista ”kenties olisi olla juurtunut johonkin tiettyyn paikkaan, maahan ja maisemaan”.