Näyttelypoiminnat: loka-marraskuu

Kirjoittanut 29.10.2020

Kari Rissa: Puskalaukauksia – valokuvia lähiluonnosta 7.11.–29.11.2020

Kulttuuritalo Villi | Salo | Vähäsillankatu 9

Kari Rissan valokuvanäyttely Puskalaukauksia on avoinna Kulttuuritalo Villissä Salossa 7.–29.11.2020. Esillä on yhteensä 70 valokuvaa lähiluonnosta. Ne näyttävät millainen luonto voi olla kauneimmillaan tai kauheimmillaan. Kuvat kertovat myös millaisia hienoja elämyksiä lähiluonnossa voi kokea.
Suurin osa kuvista on otettu parin viime vuoden aikana Kiikalassa ­Puska-nimisen tilan lähiympäristössä. Rissa haluaa antaa syyn suojella luontoa ja pitää siitä hyvää huolta sekä herättää kiinnostusta luontoa kohtaan.

Kari Rissa on ympäristö- ja työelämäasioihin erikoistunut pitkän linjan freelance-toimittaja, valokuvaaja ja tietokirjailija. Hän on tehnyt pitkän uransa aikana tv-ohjelmia, lehtiä, lehti­juttuja ja tietokirjoja.

Kuva: Sanna Sarva

Sanna Sarva: MatkaKuvia 30.10.–22.11.2020
Hippolyte Studio | Helsinki | Yrjönkatu 8–10

Sanna Sarvan näyttely MatkaKuvia on avoinna Hippolyten Studiossa 30.10.–22.11. Se vie katsojat italialaisille, toisen maailmansodan jälkeen rakennetuille hautausmaille. Valo­kuvat arkkitehtonisesti vaikuttavista ja geometrisistä nekropoleista nostavat esiin kysymyksiä kaupunkirakentamisesta, sodan laahuksista, melankoliasta ja suremisen kulttuureista.

Kuvataiteilija Sanna Sarva asuu ja työskentelee Espoossa. Hän käsittelee taiteellisessa työskentelyssään muun muassa toiseutta ja kuoleman kulttuuria. Sarva valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1998 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2013. Hän on opiskellut myös Lontoon Slade School of Fine Artissa.

From the series Silence/Tokyo Winter Light, 2018. Kuva: Ari Saarto

Ari Saarto: Silence & Noise 26.9.–1.11.2020
Pohjoinen valokuvakeskus | Oulu | Hallituskatu 7

Pohjoisessa valokuvakeskuksessa on esillä Ari Saarron Silence & Noise -näytte­ly 1.11. asti. Kuinka ja miten muistot katoa­vat? Kuinka haihtuva muistikuva on? Näitä kysymyksiä Saarto pohtii kuviensa kautta.

Puisella kameralla otetut kuvat on viimeistelty digitaalisella kuvankäsittelyllä ja printattu halvalle valokuvapaperille. Sattumanvaraisuus on osana Saarron työtä: kuvatessaan hän ei ole halunnut täysin kontrolloida valotusta tai nähnyt rajausta eikä ohjannut malleja istuntojen aikana.

Yli kolmeminuuttinen äänetön neulanreikäkameralla kuvattu videoluuppi kuvaa ihmisiä silmät suljettuina, katsomassa sisäänpäin. Kuvattavat keskittyvät itseensä ja näyttää kuin he yrittäisivät tavoittaa jotakin, joka on heidän sisällään.
Saarto on valmistunut Taideteollisesta Korkeakoulusta.