Näyttelypoiminnat: maalis-huhtikuu

Kirjoittanut 27.2.2019

Maaliskuussa katse kääntyy kuninkaisiin ja rikollisiin.

Ville Juurikkala: Korson kriminaalit 25.10.2018–17.3.2019
Vantaan taidemuseo Artsi
Vantaa | Paalutori 3

Viinan trokaamista, varkauksia, shekkipetoksia. Korson kriminaalit -näyttely kertoo, mitä 1960–1980-luvuilla Korsossa toimineen nuorisojoukon jäsenille kuuluu tänään.

Muusikkokuvistaan tunnetun Ville Juurikkalan henkilökuvat entisistä kriminaaleista ovat saaneet jatkoajan maaliskuun puoliväliin Vantaan taidemuseon lämpiössä. Näyttelyn jatkoaika on omistettu yhden kuvatun, Rauski Lehmusvyöryn (1951–2019) muistolle.

Juurikkala kertoo, että hän suunnitteli aluksi kuvaavansa henkilöt rajuun tyyliin. Mieli kuitenkin muuttui.

– Aloin miettiä, miten me kaikki olemme ihmisiä, mutta yhtä lailla me kaikki teemme pahaa elämämme aikana. Jotkut tekevät rikoksia – toiset vain elävät nyky-yhteiskunnan ihanteiden mukaan. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvana on hyvin vaikea nähdä itseäni yhtään näitä muotokuvien ihmisiä parempana.

Näyttelyssä on esillä kahdeksan muotokuvaa. Juurikkalan valokuvia täydentävät haastattelutallenteista kootut tarinat. Kuvista ja tarinoista on julkaistu kirja.

Kuva: Teemu Mäki

Teemu Mäki: Valokuvamuotokuvia 1988–2018 6.2.–9.3.2019
Pohjanmaan valokuvakeskus
Lapua | Kauppakatu 23

Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa Lapualla on 9.3. saakka esillä Teemu Mäen valokuvamuotokuvia kolmelta vuosikymmeneltä, kolmesta kuvasarjasta.

Death at Work – This Is My Family -teoksen parissa Mäki on työskennellyt 1980-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin. Viimeisimmässä muodossaan teos koostuu 57 valokuvasta.

– Tähän näyttelyyn olen poiminut teoksesta muutamia valokuvia muotokuvateemaan ja Lapuaan liittyen, Mäki kertoo.

Transgender-sarjassa Mäki on kuvannut transsukupuolisia ihmisiä.

– Transihmiset on syntymähetkellä laitettu väärään sukupuolilokeroon. Väärässä lokerossa on vaikea elää, joten monet heistä haluavat korjata väärinkäsityksen.

Miten olla mies tai nainen -sarjasta on mukana Krista Kortelaisen tuplamuotokuvat kymmenen vuoden välein.

Kuva: Kenneth Bamberg

Kenneth Bamberg: Flowers & Lions Among Us 18.1.–17.3.2019
VB-Valokuvakeskus
Kuopio | Kuninkaankatu 14-16

VB-Valokuvakeskuksessa Kuopiossa voi kurkistaa eri kulttuurien maailmaan. Kenneth Bambergin kaksi kuvakokonaisuutta siirtymäriiteistä vievät Afrikkaan ja Thaimaahan.

Lions Among Us kuvaa länsiafrikkalaisia kuninkaita, kun he ovat juuri astuneet valtaistuimelle.

Flowers kuvaa puolestaan toisenlaista siirtymäriittiä. Muotokuvat pohjoisthaimaalaisista pojista esittävät heidät perinteisissä asuissaan, kun he osallistuvat Poi Sang Long -rituaaliin. Riittiin kuuluu, että pojat puetaan kirkkaisiin väreihin ja meikataan. Tavoitteena on imitoida nuorta prinssi Siddharthaa ennen kuin hänestä tuli Buddha.