Näyttelypoiminnat: marras-joulukuu

Kirjoittanut 23.11.2016

Vuodenvaihteen näyttelyiden keskiössä ovat kukat ja rauha.

Pioni ja tuuli 22.10.2016–22.1.2017
Salon taidemuseo Veturitalli |  Salo |  Mariankatu 14

Pioni, ruusu, amaryllis, oleanteri, posliinikukka ja sireeni. Jos et halua jättää hyvästejä kesälle, niin käy Salon taidemuseossa Marjukka Vainion näyttelyssä. Vainion kuvista voi aistia kukkien tuoksun.

Vainio on hionut pitkään tekniikkaansa valokuvata kasveja. Hän kerää kasveja varastoon sekä kasvattaa niitä varta vasten kuva-aiheitaan varten. Usein kasvit ja kukat liittyvät valokuvaajan lapsuuden kokemuksiin ja elämyksiin.

– Pionikuvani kertovat usein kaipauksesta, ehkä myös elämän hauraudesta ja lyhyydestä, hän kertoo.

– Kuvasin teokset muutaman kesäisen yön aikana. Päivisin kukka avasi nuppujaan. Öisin tallensin auenneita kukkia, kun ne vielä olivat parhaimmillaan. Kuvat kertaavat luonnon kukoistuksen, katoavaisuuden ja kuolevaisuuden teemoja. Kuvissa kukat elävät ikuisesti voimakkaina.

Vainio on yksi Helsinki Schoolin, suomalaisia valokuvataiteilijoita kansainväliseen vientiin suuntaavaan ryhmän taiteilijoista.

Markku Joutsen: Latakian miesvoimistelijat
Markku Joutsen: Latakian miesvoimistelijat

Tuntematon rauhanturvaaja 24.10.–9.12.2016
Puolustusvoimien kansainvälinen keskus | Helsinki | Santahaminantie 2

Markku Joutsen oli rauhanturvaajana Syyriassa 25 vuotta sitten. Hänellä oli matkassa mukana kamera.

– Kuvasin rauhanturvavuoteni aikana kaikkiaan toistasataa rullaa. Säilytin negatiivit läpi vuosien ajatuksenani koota kokemastani ja näkemästäni näyttely. Sopiva tilaisuus koitti nyt, kun Suomen rauhanturvaajat juhlivat 60-vuotista toimintaansa, kertoo Joutsen, joka palveli Syyrian Damaskoksessa joulukuusta 1990 joulukuuhun 1991.

Joutsenen valokuviin on tallentunut Syyrian ja lähialueiden ihmisiä, kulttuuria ja ainutlaatuista kansallisperintöä parikymmentä vuotta ennen tuhoisan sisällissodan puhkeamista. Isolla negatiivilla ja kinokoolla kuvatut kuvat kertovat rauhanturvaajan arjesta ja vapaa-ajasta levollisessa Lähi-idässä.

Tuntematon rauhanturvaaja -näyttely on aluksi esillä Santahaminassa Helsingissä, josta se jatkaa ensi vuoden alussa Joensuun pääkirjastoon.

Esa Apolla, Jouko Närhellä ja Timo Tiihosella on takanaan 22 vuotta työtoveruutta. Timo Vesterinen: Valimo.
Esa Apolla, Jouko Närhellä ja Timo Tiihosella on takanaan 22 vuotta työtoveruutta. Timo Vesterinen: Valimo.

Valimo 7.10.–22.12.2016
Merikeskus Vellamo | Kotka | Tornatorintie 99

Valimoon ei pääse kurkistamaan sisään ihan joka päivä. Timo Vesterisen Valimo-näyttelyn kautta se kuitenkin onnistuu. Näyttely on esillä Kotkassa Merikeskus Vellamossa.

Suuressa valimossa sulaa joka päivä valtavia määriä monituhatasteista terästä. Virheisiin ei ole varaa.

Vesterinen on kuvannut Sulzerin valimolaisia työssään. Monet heistä ovat olleet talossa monta kymmentä vuotta ja ovat ylpeitä osaamisestaan. Vesterisen kuvista nousevat esiin juuri työntekijät.