Näyttelypoiminnat: syys-lokakuu

Kirjoittanut 20.9.2018

Melankolisia tunnelmia. Niitä tarjoavat ulkomaiset kuvaajat Engström ja Mastuset.

JH Engstöm: Härifrån 23.8.–18.11.2018
Suomen valokuvataiteen museo
Helsinki | Tallberginkatu 1 G

Intiimi lähikuva tanssivasta pariskunnasta. Tunnelmia kodittomien naisten arjesta. Katukuvia Pariisista.

Ruotsalaisvalokuvaaja JH Engström on tullut tunnetuksi omakohtaisista kuvasarjoistaan, joissa hän dokumentoi lähipiiriään ja itseään. Suomen valokuvataiteen museossa esillä oleva Härifrån-näyttely kokoaa yhteen Engströmin tuotannon kolmelta vuosikymmeneltä.

Valokuvaajana Engström luottaa intuitioon ja ottaa rohkeasti kontaktia kuvattaviinsa. Palkituissa valokuvakirjoissaan hän on yhdistellyt ennakkoluulottomasti erilaisia kuvaustyylejä. Hän kuvaa pelkästään filmille.

JH Engströmin tuotantoa rytmittää syrjäseudun ja suurkaupunkielämän kontrasti. Kun Engström oli 10-vuotias, hänen perheensä muutti Ruotsin maaseudulta Pariisiin.

Myös Engströmin tie valokuvaajana on ollut monivaiheinen. 15-vuotiaana hän löysi luontokuvauksen. 21-vuotiaana hän oli Pariisissa muotikuvaaja Mario Testinon assistenttina ja kahta vuotta myöhemmin jakoi Tukholmassa pimiön valokuvataiteilija Anders Petersenin kanssa.

Hanhen muotokuva 15.8. 30.9.2018
Villa Elfvikin luontotalo
Espoo | Elfvikintie 4

Villa Elfvikin luontotalo Espoossa on omistettu syyskuun loppuun valkoposkihanhille. Susanne Jacobsonin ja Veli-Matti Järvisen valokuvanäyttely tuo valkoposkihanhet esille myönteisellä tavalla ja oikoo niihin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Näyttelyn lähtökohtana on valkoposkihanhia koskeva, pääasiassa kielteinen julkisuus. Kuvaajien mielestä koska kyseessä on perustellusti suojeltu laji, olisi hyödyllisempää pohtia lintujen myönteisiä puolia.

Näyttely tuokin esille toisenlaisen ja silti todenmukaisen kuvan valkoposkihanhista. Kuvissa hanhet ovat ilmeikkäitä ja persoonallisia, ja muotokuviin yhdistyy hyväntahtoinen, oivaltava huumori. Katsoja huomaa lintuparven koostuvan yksilöistä.

Mastuset: Epifania 25.8.–23.9.2018
Galleria Ibis
Vaasa | Senaatinkatu 1

Espanjalaisen Mastusetin kuvissa on jotain yliluonnollista, jopa pelottavaa. Hänen näyttelynsä nimi onkin osuvasti Epifania, joka tarkoittaa yliluonnollisen esilletuloa. Kuvat ovat nähtävissä 23.9. asti galleria Ibiksessä Vaasassa.

Kokonaisuus on kuvattu Uuden Seelannin rannalla. Mastuset tarkkaili hiekkaa, siihen muodostuvia kuvioita. Piirtyvät muodot säilyivät vain hetken, kunnes meri vei ne mukanaan.

Mastusetin töissä on aina ollut keskeisessä asemassa sattuma, se mikä tapahtuu suunnittelematta. Hän ei kuitenkaan usko, että sattumaa oikeastaan on olemassakaan.

Epifania. Kuva: Mastuset