Näyttelypoiminnat: syys-lokakuu

Kirjoittanut 21.9.2017

Syksyn näyttelyiden pääosassa ovat ihmiset ja heidän ainutlaatuiset elämänsä.

Tyttöpoikatyttöpoikatyttö 4.10.–31.12.2017
Brondan kellarigalleria | Helsinki | Annankatu 16

Monille vanhemmille lapsen ilmoitus, että tämä on syntynyt väärään sukupuoleen, tulee yllätyksenä. Pelkästään vuonna 2016 yli 100 alaikäistä suomalaista nuorta ja lasta haki apua transkysymyksiin.

Nina Doddin Tyttöpoikatyttöpoikatyttö-näyttely kertoo neljän suomalaisen transnuoren tarinan heidän itsensä ja heidän perheidensä kertomina.

Ajatus näyttelystä lähti liikkeelle valokuvaaja Doddin omasta ensireaktiosta, kun hän kuuli tuttavaperheensä alle 10-vuotiaan pojan ilmoittaneen, että hän on tyttö ja alkoi pitämään hametta ulkona. Dodd halusi ymmärtää, mistä on kyse, ja aloitti kuvaamisen. Hänen kuvansa lähestyvät aihetta hienovaraisesti, lämmöllä. Pääosaan nousee transnuorten arki.

Dodd kertoo, että hän haluaa herättää keskustelua asiasta ja helpottaa tilannetta, kun infotyhjiö seuraavan kerran kohtaa suomalaisen transnuoren.

Alexander Lembken töiden pääosassa ovat saunassa syntyneet henkilöt.

Saunassa syntyneet 13.10.–24.11.2017
Vooninki-sali | Tampere, Finlaysonin alue

Ei siitä ole niin kovin kauan, kun osa suomalaisista syntyi saunassa. Tämä aihe on kiehtonut jo pidempään saksalaista Alexander Lembkeä, jonka valokuva- ja videonäyttely avautuu lokakuussa Tampereella.

1900-luvun puoliväliin asti vielä suuri osa suomalaisista syntyi saunassa. Sauna oli ainoa paikka, jossa oli kuumaa vettä. Ja vaikkei se ehkä aina ollut viimeisen päälle siivottu, niin ainakin puhdas tila. Nykyisin saunassa syntyneitä on elossa enää muutamia.

Lembke on kahdeksan vuoden ajan käsitellyt taiteellisessa työssään suomalaista saunakulttuuria. Hän on kuvannut ja haastatellut saunassa syntyneitä. Mikä merkitys saunalla on heidän elämässään? Minkälaisia varhaisia muistoja heillä on saunasta? Minkälaisia tunteita tähän syntymäpaikkaan liittyy?

Näyttelyn toteutuksessa ovat mukana Goethe-Institut Finnland sekä Tampereen kaupunki.

Johanna Ketola: Laakso L447.

Laakso L447 15.9.–12.11.2017
Turun taidemuseo | Aurakatu 26

Turun Taidemuseossa on esillä Johanna Ketolan Laakso L447 -kokonaisuus, joka sisältää videoteoksia ja valokuvia. Näyttelyn nimi viittaa vihreään maaliin, jonka sävy valmistajan mukaan kuvastaa laaksoa.

Näyttely tarkastelee luonnon määritelmää ja ihmisten luontosuhdetta 2000-luvulla.

Ketola on huolestunut haitallisten aineiden vaikutuksista luontoon. Hänen töissään luonto näyttäytyy paikkana, jonne on tunkeutunut vieras. Ketolan kuvat ovatkin häiritseviä: samalla esteettisesti kauniita ja outoudessaan vilunväristyksiä herättäviä.