Näyttelypoiminnat: tammi-helmikuu

Kirjoittanut 23.1.2020

Tammi-helmikuun näyttelyissä otetaan kantaa ilmastokysymyksiin ja sukelletaan syvään itään.

Veera Konsti: Tarinoita syvästä idästä, osa 1, 25.12.2019–29.3.2020

Riihisaari | Savonlinna | Nälkälinnanmäki

Riihisaaressa, Saimaan luonto- ja museokeskuksessa on valokuvaaja Veera Konstin näyttely Tarinoita syvästä idästä, osa 1. Näyttely käsittelee muuttotappiokunnan elämää nuorten aikuisten kautta; millaista on elää Savonlinnassa työn, rakkauden tai perhesuhteiden vuoksi. Samalla se käsittelee aikuistumista, itäsuomalaisuutta, paluumuuttoa sekä vaihtoehtoisia tapoja elää. Näyttelyssä tuodaan esille ihmisiä, jotka kaikesta huolimatta ovat jääneet tai palanneet.

Potrettien henkilöt ovat osallistuneet kuvien tekoon; kuvauspaikat on valittu yhdessä ja kuvattavat ovat itse kirjoittaneet kuvatekstit.

Maisterin tutkintoaan Aalto-yliopistoon viimeistelevä valokuvataiteilija ja freelance-valokuvaaja Konsti on myös itse kotoisin Savonlinnasta.

Valmed ry: Kaiken muutos – Viestejä tuleville 17.1.–1.3.2020

VB-Valokuvakeskus | Kuopio | Kuninkaankatu 14–16

VB-Valokuvakeskuksessa on esillä Valokuva- ja mediataideyhdistys Valmed Ry:n Kaiken muutos – Viestejä tuleville

Yhteisnäyttelyssä 12 taiteilijaa on tarttunut ilmastonmuutokseen, jota kaikki näyttelyn teokset kommentoivat. Tekijät ovat hyödyntäneet haastatteluaineistoa, ilmastotutkijoiden keräämää tieteellistä dataa sekä työskennelleet alueilla ja yhteisöissä, jotka kärsivät humanitaarisista kriiseistä, kuten aavikoitumisesta ja elinalueiden tuhoutumisesta. Osa taiteilijoista on inspiroitunut luonnossa kuvatun materiaalin visuaalisuudesta, kun taas toiset ovat suunnanneet katseensa tuntemattomaan tulevaisuuteen

Näyttelyn taiteilijat: Tuula Hara, Eerika Jalasaho, Katarina Karppinen, Taina Kontio, Kristiina Korpela, Maria Kärkkäinen, Mirva Liimatta & Lauri Hei, Ulla-Mari Lindström, Heli Mannisenmäki, Satu Miettinen ja Johanna Väisänen.

Kuva: Heli Mannisenmäki

Veli Granö: Manifesti 31.1.–23.2.2020

Valokuvagalleria Hippolyte | Helsinki | Yrjönkatu 8–10

Valokuvagalleria Hippolytessä Veli Granön kirliankuvakokonaisuudessa Manifesti taiteilija soveltaa kiehtovaa, vanhaa tekniikkaa. Kirliankuvaus on neuvostoliittolaisen Semjon Kirlianin mukaan nimetty valokuvausmenetelmä, jossa kuvattavat kohteet näkyvät erilaisina hehkuvina kuvioina. Kuva muodostuu sähkön aiheuttaman koronapurkauksen seurauksena.

Näyttelyn teokset on toteutettu yhteistyössä rikosmuseon ja kansallismuseon kanssa, joiden kokoelmista Granö on kuvannut muutamia suomalaisille merkityksellisiä historiallisia esineitä.

Veli Granö on kansainvälisesti tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia nykytaiteilijoita.

Kuva: Veli Granö