Näyttelypoiminnat: tammi-helmikuu

Kirjoittanut 12.1.2017

Vuosi käynnistyy mustavalkokuvilla eläimistä – sekä omakohtaisilla otoksilla.

Myyttinen matka 4.2.–7.5.2017
Salon taidemuseo Veturitalli |  Salo |  Mariankatu 14

Salon taidemuseo Veturitallissa avautuu helmikuussa laaja Heikki Willamon näyttely. Se kattaa reilut 100 suurikokoista mustavalkokuvaa.

Willamo on ollut erityisen kiinnostunut vanhan metsän elämästä ja tunnelmasta, muinaisesta kalliotaiteesta ja myyteistä kuvien takana. Häntä kiehtovat ihmisen ja eläinten välinen suhde ja yhteys – nyt ja menneinä aikoina. Hän kirjoitti tästä aiheesta Kamera-lehteen artikkelisarjankin muutama vuosi sitten.

Willamo on kuvannut eläimiä ja maisemia Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Hänen valokuvansa ilmaisevat syviä omakohtaisia elämyksiä luonnon ajattomuudesta ja pohjoisen hämärästä. Näyttelyä tukevat Kie von Hertzenin luomat äänimaisemat.

Willamo kertoo työstään ja teoksistaan taiteilijatapaamisissa kunkin kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Näyttelykokonaisuus siirtyy toukokuussa Helsinkiin Valokuvataiteen museoon.

Iiu Susirajan humoristissävytteiset teokset nousevat VB-valokuvakeskuksen seinälle helmikuussa.
Iiu Susirajan humoristissävytteiset teokset nousevat VB-valokuvakeskuksen seinälle helmikuussa.

Happy Hour 17.2.–19.3.2017
VB-valokuvakeskus | Kuopio | Kuninkaankatu 14–16

Helmikuussa Kuopiossa alkaa Happy Hour, kun VB-valokuvakeskuksen ateljeetilassa nähdään vahvasti omaäänisen valokuva- ja mediataiteilijan Iiu Susirajan teoksia. Kuvataideakatemiassa opiskeleva turkulainen Susiraja on noussut kotimaisen mediataiteen kärkinimiin. Hänen nykyaikaa kommentoivat, surrealistiset ja humoristiset teoksensa haastavat katsojan pohtimaan yhteiskunnan arvoja ja asenteita. Susiraja esiintyy myös itse omissa kuvissaan.

Kai Fagerström: Mäyrä.

Jäähyväiset 5.11.2016–28.5.2017
Teijon Masuuni | Teijo | Telakkatie 17

Salolaisen Kai Fagerströmin kuvauskohteena ovat autiotalot ja niiden asukit. Jäähyväiset-näyttely Teijon masuunissa sisältää 33 kuvaa, joista osa on mustavalkoisia eläinkuvia, osa värillisiä.

– Näyttelyn kuvat kertovat luontosuhteestani ja rakkaudesta metsän eläimiin. Taustalla on myös huoli huomisesta…, hän kertoo.

– Autiotalomatkani on ollut pitkä ja antoisa. Viisitoista vuotta sitten luontokuvaajana aloittamani projekti autiotalojen eläinten valokuvaamisesta on vaihtunut kaihoisaksi entisen elämäntavan kunnioitukseksi. Toki silloinkin oli kurjuutta ja puutetta, mutta siitä huolimatta haluan uskoa elämänlaadun olleen parempaa kuin nyt.

Fagerström on heijastanut autiotalojen seiniin ihmisten kuvia ja ottanut kuvia näistä tiloista.

– Näin herätän hylätyt talot vielä kerran eloon ja kokoan mietteitäni ajasta, muistoista sekä elämäntavasta, jota ei enää ole.

Samaan aikaan Fagerströmin töiden kanssa Teijon masuunissa on myös esillä Jaana Kotamäen Luonnon siveltimellä -näyttely.