Näyttelypoiminnat: touko-kesäkuu

Kirjoittanut 18.5.2017

Alkukesän näyttelyt nostavat kuvien kerronnallisuuden kunniaan.

Kintsugi 29.5.–16.7.
Pohjoinen valokuvakeskus |  Oulu |  Hallituskatu 7

Anastasia Leonova on saanut oivan idean: hän on koonnut näyttelyyn töistään, jotka ovat kokeneet kovia.

Kintsugi-näyttely on vähän erikoinen, koska se pohjautuu edellisen näyttelyni kuviin, jotka vaurioituivat aika pahasti. Näyttelyn jälkeen en pystynyt heittämään niitä pois. Muistin kuulleeni sellaisesta japanilaisesta ilmiöstä tai lähinnä filosofiasta, jossa japanilaiset korjaavat astioita kullalla tai kultaisella jauheella tuodakseen astioiden ”arvet” esille.

– Koska kuvilla alkoi olla jonkunlainen tarina ja oma historia, suhtauduin kuviin vähän toisin kuin pelkkään paperiin. Kuvat näkivät asioita, joita en ole itse päässyt todistamaan, näkivät ihmisten katselevan heitä, näkivät öisen suljetun kirjaston.
Leonova päätti antaa kuville toisen mahdollisuuden.

– En halua piilottaa niiden arpia. Olkoot ylpeästi näytillä!

Kintsugi-näyttely avautuu Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Oulussa toukokuun lopulla.

Karoliina Veijo: Valtioneuvoston linna Helsingissä.

Sadan vuoden aikahyppy 1.5.–4.8.
Finlandia-talo, Galleria Veranda |  Helsinki |  Karamzininranta 2

Rouva 1900-luvun alusta seisoo Ruttopuiston moderneissa liikennevaloissa. Hevosvaunut ja nykypolkupyörä kohtaavat Suurkirkon aukiolla.

Finlandia-talon kahvilassa on esillä näyttävä Sadan vuoden aikahyppy -näyttely, joka tarjoaa aikamatkan pääkaupunkimme historiaan. Se on valokuvataiteilija Karoliina Veijon kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle.

Kerrostetut kollaasityöt koostuvat I.K. Inhan vuonna 1908 ottamista, mustavalkoisista Helsinki-kuvista sekä Karoliina Veijon samoissa paikoissa kuvaamista 2010-luvun kaupunkinäkymistä.

Työt on toteutettu eri aikakausien valokuvatasoilla, joiden läpinäkyvyyttä ja värejä on säädetty. Teokset herättävät ajatuksia ajankulusta, omista juurista ja historiasta.

Kuva: Minna Esantytär

Leimatut 26.4.–27.5.
Pohjanmaan valokuvakeskus |  Lapua | Kauppakatu 23

Minna Esantytär on kuvannut diagnoosikoodeilla leimattuja ihmisiä näyttelyynsä Leimatut. Onko kuvissa esiintyvillä henkilöillä todellisuudessa diagnoosia vai ei, jää arvoitukseksi.

– Kuvien leimattuja löytyy kaikista yhteiskuntaluokista, kuten diagnosoituja todellisuudessakin. Ulkonäön perusteella on mahdotonta tietää kuka on diagnosoitu mielenterveysongelmaiseksi, Esantytär toteaa.

Valokuvien lisäksi Pohjanmaan valokuvakeskuksessa on esillä videoteos ja installaatio.

Näyttelyn diagnoosibaarissa kävijä voi halutessaan saada oman diagnoosin, leiman otsaansa sekä oireenmukaisen reseptin.