Näyttelypoiminnat: toukokuu

Kirjoittanut 15.5.2019

Kesän kynnyksellä teemoina ovat oudot tilanteet ja metsän aarteet.

Saara Alhopuro: Metsä kuin satu 5.4.–31.5.2019
Terveystalo Pulssin Ikkunagalleria Turku | Humalistonkatu 9-11

Taiteilija, valokuvaaja ja diplomaatti Saara Alhopuro viihtyy metsissä. Hänen näyttelynsä Metsä kuin satu on esillä Turun Terveystalo Pulssin ikkunagalleriassa.

– Viimeiset kaksi syksyä studionani ja gallerianani ovat toimineet Ruissalon metsät, joissa olen luonut sienistä ja muista luonnonmateriaaleista värikkäitä installaatioita. Teokset ovat jääneet metsän keskelle ohikulkijoiden löydettäviksi, mutta sitä ennen olen ottanut niistä valokuvat, Alhopuro kertoo.

– Entisenä sukelluskouluttajana menen metsään kuin sukeltaisin riutoille. Kävelen siellä hitaasti ja kiinnitän huomiota toinen toistaan mielikuvituksellisempiin väreihin ja muotoihin. Metsistämme löytyvä väripaletti on paljon laajempi ja eksoottisempi kuin moni suomalainen ymmärtää, hän toteaa.

Osma Harvilahti: New Colour 5.4.–26.5.2019
Designmuseo | Helsinki | Korkeavuorenkatu 23
www.designmuseum.fi

Ulkomailla työskentelevän muotikuvaaja Osma Harvilahden kuvat ovat vähäeleisiä, mutta samalla niissä on jotain käsittämätöntä. Miksi pojalla on päässään mustekala? Miksi tanssija harjoittelee yksi valkoinen sukka jalassaan?

Harvilahden kuvia on esillä ensi kertaa Suomessa Desingmuseossa Helsingissä. Harvilahti on pariisilaistunut valokuvaaja. Hän on työskennellyt monille kansainvälisille aikakauslehdille ja muotimerkeille, kuten Hermèsille ja Louis Vuittonille.

– Harvilahden värien käyttö kuvissa on ainutlaatuista. Hänen vahvuutensa on kuvien sommittelu ja rajaukset. Vaikka kuvat ovat usein täysin rakennettuja, ne näyttävät luonnollisilta arjen nyrjähdyksiltä, toteaa Designmuseon näyttelyintendentti Suvi Saloniemi.
Näyttely nostaa kaupallisten kuvien rinnalle Harvilahden henkilökohtaisia sarjoja. Ensiesityksensä saa kuvasarja Louis Vuittonille. Ranskalainen muotitalo julkaisee syksyllä 2019 Harvilahden Saint-Tropezia käsittelevän valokuvakirjan.

Tunteiden ilmalentoa 12.1.2019–12.1.2020
Hiihtomuseo | Lahti | Salpausselänkatu 8

Hiihtomuseolla Lahdessa on avautunut Tunteiden ilmalentoa -näyttely, joka esittelee suomalaista mäkihyppyhistoriaa valokuvan keinoin 1920-luvulta 1990-luvun alkuun.

Näyttely avaa näkymiä mäkihypyn historiaan torniin kiipeämisestä aina palkintokorokkeelle saakka. Mustavalkokuvat kertovat tarinaansa hilpeillä kuvateksteillä höystettynä. Mäkihyppy on kehittynyt huimapäisten nuorten huvituksesta vakavasti otettavaksi ammattiurheiluksi. Kautta aikojen mäkihyppyyn on liittynyt voimakkaita tunteita: iloa, toveruutta, ihailua, keskittyneisyyttä ja jännitystä.