Panasonic esitteli Lumix S1 ja S1R -kamerat

Kirjoittanut 1.2.2019

Panasonic esitteli Lumix S1- ja S1R -kameransa Barcelonassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa 31. tammikuuta. Kameroita oli mahdollisuus kokeilla vaihtelevissa olosuhteissa erilaisilla kuvausrasteilla.

Yhdessä kameroiden kanssa julkistettiin eurooppalaisille valokuva-alan medioille myös kolme Lumix S -järjestelmän objektiivia. Ne on suunniteltu erityisesti ammattikäyttöön. Objektiivikiinnitys on Leica L, eli sama kuin tuoreeltaan esitellyissä Lumix-kameroissa.

L-objektiivisovite on kantavana ominaisuutena Leican, Panasonicin ja Sigman liittoumassa. Sen ansiosta saadaan kaikilta kolmelta valmistajalta kameroita ja objektiiveja, joita pystyy vapaasti käyttämään keskenään.

S1- ja S1R -kameroiden merkittävin ero on niiden tiedostokoko. Vakiomallissa on 24,2 megapikselin kenno ja R-mallissa 47,3 megapikselin kenno, molemmat täydelle kuvakoolle.

Molemmissa on maksimissaan 6 himmenninaukon tehoinen kuvanvakaaja, 5 670 000 kuvapisteen sähköinen etsin ja mahdollisuus käyttää kuvanvakaajan tekniikkaa sekä Venus Engine -prosessoria korkearesoluutiokuvien valottamiseen. Kamera ottaa silloin kahdeksan valotusta, jotka se yhdistää kookkaaksi raakatiedostoksi.

Resoluution kasvamisen lisäksi saadaan jokaisen pikselin kohdalta kaikkien perusvärien valoisuusarvot, jolloin RGB-tiedoston muodostamiseen ei tarvita interpoloivaa laskentaa. Näin saatujen korkearesoluutiokuvien koot ovat 12 000 x 8 000 (S1) ja 16 736 x 11 168 (S1R) pikseliä, eli 96 ja 187 megapikseliä. Valotusten yhdistämisessä päästään valinnan mukaan hyödyntämään myös liike-epäterävyyden vaimennusta.

Tarkennusjärjestelmän kontrastintunnistus pitää yhteyttä objektiiviin 480 kertaa sekunnissa, minkä ansiosta automaattitarkennuksen reagointiaika on 0,08 sekuntia. Tarkennuksen ilmoitetaan toimivan vielä -6 EV valaistuksessa, ja sille riittää 10 % kontrasti aiheen yksityiskohtien tunnistamiseen.

Automaattitarkennuksen silmäntunnistuksen lisäksi on kummassakin kamerassa kasvojentunnistus, joka toimii myös eläinkuvauksessa.

Kameroiden rungot on valettu magnesiumsekoitteesta. Jokainen läpivienti on tiivistetty niin, että kamerat ovat pölytiiviitä ja säänkestäviä. Alin käyttölämpötila on -10 C.

Sarjakuvauksessa päästään yhdeksään valotukseen sekunnissa kertatarkennuksella ja kuuteen valotukseen jatkuvalla tarkennustavalla. Näiden lisäksi on 6K-valokuvaustila, jolla saa 18 megapikselin jpeg-kuvia 30 valotusta sekunnissa, sekä 4K Photo, jolla päästään 30 ja 60 valotukseen 8 megapikselin resoluutiolle.

Molemmat kamerat on tarkoitettu ensisijaisesti valokuvaamiseen. Niiden video-ominaisuudet yltävät 4K-tallentamiseen (50p), 2x hidastuksiin 4K-tallennuksessa ja 6x hidastuksiin Full HD -tallennuksessa.

Kameroissa on kaksi muistikorttipaikkaa, toinen SD-korteille (UHS-II) ja toinen XQD-korteille.

Hinta-arviot: S1 2699 euroa, S1R 3899 euroa.

Objektiivit

Uudet Lumix S -järjestelmän objektiivit ja niiden arvioidut hinnat ovat

Lumix S Pro 50 mm f/1,4 2649 €

Lumix S Pro 70–200 mm f/4 O.I.S. 1999 €

Lumix S 24–105 mm f/4 Macro O.I.S. 1499 €

Objektiivit on valmistettu säänkestäviksi. Niiden suunnittelussa on ajateltu myös videokuvausta – automaattitarkennuksesta voidaan siirtyä käsitarkennukseen milloin tahansa, ja objektiivien suurennussuhde ei muutu tarkennettaessa.