Italialainen Alberto Ghizzi Panizza on kaksikymmentävuotisen uransa aikana saanut makrokuvauksen mestarin maineen. Hän oli hiljattain kuvaamassa Nikonin kanssa Bilkyrkogården Kyrkö Mossessa, joka on autojen hautausmaa Ruotsin Linköpingissä. Kuvien aiheena oli Ruosteen kauneus.
– Makrokuvauksessa etsitään aina mielenkiintoisia värejä ja rakenteita, joten Bilkyrkogården Kyrkö Mosse oli minulle kuin satumaa, Alberto sanoo. Hän kertoo vinkkinsä makrokuvaukseen.
7 vinkkiä makrokuviin
1 Tee kokeiluja syväterävyydellä
Syväterävyyden ymmärtäminen on tärkeää makrokuvauksessa. Aukon, polttovälin ja tarkennuksen yhteisvaikutus on keskeistä: mitä pienempi kohde on ja mitä suurempaa suurennussuhdetta käyttää, sitä pienempi terävyysalue on. Oikealla terävyysaluevalinnalla saa aistikkaita makrokuvia, oli kohteena sitten kukka, hyönteinen tai tässä tapauksessa ruosteen kauneus.
2 Aukko on keskeinen
Kohteen terävyyden ja taustan pehmeyden tasapaino sekä kauniin bokeh-efektin löytäminen ovat makrokuvauksessa kiinnostavia ja haastavia elementtejä – eivätkä ne helpotu edes 20 vuoden makrokuvauskokemuksen jälkeen. Sopiva aukkoarvo on avainasemassa. Kuvauskohteet on helpompi nostaa esiin taustasta pitkän polttovälin makro-objektiiveilla, kuten 85- tai 105-millisellä. Sitä vastoin lyhyemmät objektiivit ottavat kuvaan mukaan myös ympäristöä. Suosittelen välttämään f/16:ta suurempaa aukkolukua diffraktioksi vuoksi – se huonontaa kuvan terävyyttä ja kontrastia.
3 Sijoita oikeanlaisiin lisävarusteisiin
Lisävarusteet ovat tärkeitä makro-objektiivin suurennuskyvyn parantamisessa, erityisesti yli 1:1-suurennussuhteen. Yksinkertaisin tapa on käyttää loittorenkaita, jotka loitontavat optiikkaa kameran rungosta. Mitä kauemmaksi objektiivia siirretään rungosta, sitä lähemmäksi kohde tulee. Siis mitä enemmän renkaita käyttää, sitä suuremman suurennussuhteen saa. Yksi hankaluus, johon törmään usein, on oikean työskentelyetäisyyden löytäminen kameran ja kohteen välille. Liian läheltä kuvattaessa tarkennuksesta tulee mahdotonta, joten tasapainon löytäminen on tärkeää.
4 Kuvauskulma
Jos haluaa koko kuvauskohteen tarkaksi, on tärkeää saada kamera, tarkemmin sanottuna kennon pinta, kohtisuoraan kohteeseen nähden. Moniulotteisten kohteiden, kuten perhosten, saaminen kauttaaltaan tarkaksi voi olla hankalaa. Jos siivet ovat kohtisuorassa kameraan ja kennoon nähden, koko siivestä on suhteellisen helppoa saada terävä kuva. Jos siivet sen sijaan ovat eri kulmassa, vain muutama senttimetri siivestä näkyy tarkasti.
Eri tarkennuksilla otettujen kuvien yhdistäminen auttaa tässä. Menetelmä on yksi suosikeistani, sillä siihen kuuluu kuvien ottaminen kohteen lähimmästä ja kauimmaisesta pisteestä sekä näiden väliltä. Tämän avulla saa kuvan, jossa kohde on kokonaan terävä. Kuvat voi yhdistää jälkikäsittelyssä.
5 Liikkuvat kohteet
Liikkuvien kohteiden kuvaamiseen voi käyttää salamaa, joka pysäyttää liikkeen. Tämä on erityisen hyödyllistä nopeasti liikkuvien hyönteisten, kuten mehiläisten tai oman suosikkini hentosudenkorennon, kuvaamisessa.
6 Kuvanvakaajalla varustetut objektiivit
Jalustan käyttäminen on usein mahdotonta tai epäkäytännöllistä. Tällöin voi käyttää kuvanvakaajalla (VR) varustettuja objektiiveja vähentämään liike-epäterävyyttä, joka usein aiheutuu kuvaajan kehon liikkeistä käsivaralta kuvattaessa.
7 Harjoitus tekee mestarin
Kuten kaikessa valokuvauksessa, paras tapa makrokuvauksen hiomiseen on harjoitella useilla erilaisilla objektiiveilla, kohteilla ja valo-olosuhteilla. Tämänkertaisen kuvauksen kohteet, eli ruoste ja hajoavat autot, olivat minulle täysin uusi haaste. En ole aiemmin kuvannut mitään tällaista. Mutta oikeilla laitteilla, lisävarusteilla ja makrokuvauskokemuksellani pystyin tekemään kokeiluja ja tuottamaan erikoisia ja näyttäviä sommitteluja. Opin kokemuksesta paljon.
Alberto Ghizzi Panizza on syntynyt Italian Parmassa. Hänestä tuli Nikon School -koulutusohjelman opettaja vuonna 2015.
Alberto Ghizzi Panizzan kameralaukku
- Nikon D500
- Nikon D810
- AF-S DX Micro Nikkor 40 mm f/2,8G
- AF-S DX Micro Nikkor 85 mm f/3,5G ED VR
- AF-S VR Micro Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED
- AF-S Micro Nikkor 60 mm f/2,8G ED
- Langallinen kauko-ohjain
- Led-paneelit
- Nikon Commander Kit R1C1
- Makrokisko
- 2 jalustaa
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.