Peilitön ammattikamera Canonilta

Kirjoittanut 27.9.2021

Canon on julkistanut uuden, nopean ja suorituskykyisen EOS R3 -kameran. Canon EOS R3 on suunniteltu urheilu- ja lehtikuvaajien palautteen perusteella.

EOS R3 -kameran 24,1 megapikselin taustavalaistu, pinottu CMOS- kenno mahdollistaa nopean kuvaamisen ja reagoi herkästi kuvaajan ohjaukseen. Tehokas kenno poistaa rolling shutter -vääristymän lähes kokonaan, ja sen valotusaika on säädettävissä 30 sekunnista aina 1/64000 sekuntiin.

Elektronisen sulkimen avulla valokuvaajat voivat kuvata jopa 30 kuvaa sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella ja -valotuksella silloinkin, kun kuvat tallennetaan raw-tiedostoina. Kamera tarjoaa myös mahdollisuuden kuvata 15 tai 3 kuvaa sekunnissa. Lisäksi elektroninen suljin on nyt ensimmäistä kertaa yhteensopiva sekä Canonin että kolmannen osapuolen salamalaitteiden kanssa. Elektronisen suljintilan kuvaukseen on lisätty välkynnäntunnistus ja korkeataajuista välkyntää ehkäisevä anti-flicker-kuvaustila, joiden ansiosta kuvaajien ei enää tarvitse huolehtia elektronisten suljinten kanssa tavallisesti ilmenevistä ongelmista. Ominaisuudet tunnistavat ja korjaavat eri valonlähteiden vilkkumisesta johtuvat ongelmat ja ehkäisevät värien epätasaisuutta (banding).

EOS R3:n suorituskyky ulottuu myös tarkennukseen. EOS R3 on tähänastisista EOS R -sarjan kameroista nopein ja voi tarkentaa kohteeseensa vain 0,03 sekunnissa. Dual Pixel CMOS AF II -tekniikkaa käyttävässä EOS R3 -kamerassa on entistä älykkäämpi syväoppinut tarkennusalgoritmi. Sen ansiosta kameran jatkuva automaattitarkennus tunnistaa automaattisesti ihmisten ja eläinten silmät, kehot ja kasvot sekä ihmisten päät sekä still- että videokuvauksen aikana.

Canon on myös lisännyt kameraan ajoneuvonseurantatoiminnon. Sen avulla kuvaajat voivat seurata tarkasti moottoripyöriä, avo-ohjaamoisia Formula-autoja tai GT- ja ralliautoja ja valita itse, tarkentaako kamera ajoneuvoon vai kuljettajan kypärään. Silmien, pään ja kehon tunnistus ulottuu nyt kaikkiin automaatti­tarkennus­tiloihin. Sen lisäksi käyttäjät voivat nauttia uudesta Flexible Zone -ominaisuudesta, jonka avulla he voivat itse määrittää automaatti­tarkennus­alueen muodon ja koon.

EOS R3 kykenee tarkentamaan kohteeseen jopa -7,5 EV:n valaistusolosuhteissa.

Rungon sisäinen viisiakselinen kuvanvakain (IBIS) toimii yhdessä RF- objektiivien optisten kuvanvakainten kanssa. Yhdistelmä soveltuu erityisen hyvin käsivaralla kuvaamiseen ja vakauttaa liikkeessä kuvattua videokuvaa tarjoten jopa 8 askeleen kuvanvakautuksen.

Kameralla on mahdollista kuvata videokuvaa jopa 6K/60p RAW -tarkkuudella. Jopa 60p:n 4K-videokuva on ylinäytteistetty (oversampled) 6K-kuvasta. EOS R3:n avulla voi kuvata jopa 120p-kuvataajuuden 4K-kuvamateriaalia 4K-tarkkuuksiseksi hidastuskuvaksi.

EOS R3:lla voi tallentaa jopa kuusi tuntia tavallista videokuvaa tai 1,5 tuntia videokuvaa suurella 119,88/100p:n kuvataajuudella.

Canon EOS R3 -kameran myynti alkaa marraskuussa ja se maksaa noin 6 400 euroa.