Pohjoinen valokuvakeskus maksaa taiteilijoille

Kirjoittanut 20.8.2018

Pohjoinen valokuvakeskus toteuttaa ensi vuonna pilotin, jossa maksaa näyttelypalkkion taiteilijoille. 400 euron näyttelypalkkio maksetaan Pohjoisen valokuvakeskuksen gallerian vuoden 2019 näyttelyohjelmistoon valituille taiteilijoille.

Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria on jo parin vuoden ajan ollut taiteilijoille maksuton. Keskus on kustantanut valituille taiteilijoille teosten kuljetukset, teosten kuljetus- ja näyttelyvakuutukset, matka- ja majoituskulut näyttelyn avajaisiin, markkinoinnin sekä avajaiset.

Näyttelypalkkioista ja taiteilijan oikeudesta korvaukseen näyttelyn yhteydessä on viime aikoina käyty keskustelua niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Useissa maissa on jo julkaistu erilaisia suosituksia näyttelypalkkiosta tai taiteilijan työtunneista maksettavista palkkioista.

Suomessa Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää avustuksia päätoimisesti taidenäyttelytoimintaa harjoittaville museoille näyttelypalkkioiden maksamiseen. Taiteen edistämiskeskuksen kautta valtionavustusta saaville taiteilijoiden, yhdistysten ja liittojen gallerioille ei toistaiseksi ole erillistä avustusmuotoa näyttelypalkkioiden maksamiseksi.

Näyttelypalkkiopilotilla Pohjoinen valokuvakeskus tukee taiteilijoiden oikeutta saada korvaus tehdystä työstä.

Pohjoisen valokuvakeskuksen näyttelyhaku vuodelle 2019 järjestetään syyskuussa 2018.