Puhu pukille

Kirjoittanut 3.12.2020

Unohda linssipakat ja prosessorit: näin sinusta tulee lahjakkaampi valokuvaaja.

Kovat paketit

Kuulokkeita voi olla useammat. Itselläni on käytössä kolmet: nappibluetoothit ovat Xiaomin Mi’t, Airpodit kun eivät korvissani pysy. Tukevammat melunvaimennuskannut juniin ja lentokoneisiin ovat kotimaiset Valcot, Tampereen äänivelho Jasse Kestin suunnittelemat ja edullisetkin. Ja paremmat kuin Boset.

Kassin pohjalla vielä yhdet käyttämättömät peruslankanapit, hätätapauksia varten.

Tabletilla selviää nykyään melkein kaikesta siitä mistä kannettavalla tietokoneella ja vielä kauemmin. Ja katsoo ergonomisemmin elokuvia ja lukee e-kirjoja ja lehtiä.

Liikutko pyörällä? Muista Hövdingin maanmainio kauluskypärä Airbag; sen saa pakattua reppuun kovaa kypärää kätevämmin kun sitä ei tarvitse.

Laturihan täytyy kaikkia maailman vempaimia varten olla. Vaikka kolme erilaista: pieni hätäakku, laturi-akkuhybridi (kuten Ankerin Fusion) ja järeä jötkäle, jolla pyörittää tietokonetta tai käynnistää vaikka auton. Ja tuplasti kaikkia tarpeellisia johtoja.

Aina tarpeen on teräsmuki quadra-espressoja varten, vaikkapa Airamin klassikkotermariversio, ja oma vesipullo (Hydrapak tekee kivasti kokoontaittuvaa).

Solumuovisia istuinalustoja ei ole koskaan liikaa.

Luin valokuvaaja Don McCullinin haastattelun, jossa tämä puhui enemmän kengistään kuin kuvistaan. Elokuvaseteissä seisoskelleena olen oppinut käyttämään Soreleita, joita näkee tosi ammattilaisilla vielä juhannusviikollakin. Kesällä ja sisäkuvauksissa toimivat aina Adidaksen Superstarit: ne ovat paitsi hiljaisia, myös pitävät pinnalla kuin pinnalla.

Tarpeeksi lämpimiä sukkia kenelläkään ei koskaan ole tarpeeksi. Eikä tuubihuiveja.

Pehmeät paketit

Anna itsellesi ja lähimmäisille sivistystä. Tekeminen ilman ymmärrystä on vain taitamista, ei taidetta; pelkkää pahkaveistämistä tai fotofinlandiaa.

Lue tietokirjallisuutta, että tietäisit, miltä muista tuntuu. Lue kaunokirjallisuutta, että ymmärtäisit sen.

TTK:n, MM:n ja BB:n sijaan katso elokuvaklassikoita, ne ovat kestäneet ajan hammasta. Kuin varkain näet ikonisia kuvia maailman parhaimmilta tekijöiltä.

Laajenna tietoisesti musiikkimakuasi, löydä Bach tai brasilialainen country. Hanki sinfoniaorkesterin kausikortti tai käy teatterissa.

Opettele uusi kieli tai laittamaan 10 ruokalajia, jotka onnistuvat missä vaan: ruoka ylittää kielimuurin.

Materiaalit ja neuvot melkein kaikkeen saa lähimmästä kirjastosta. Ilmaiseksi.

Joulun henki

Mutta mikä tärkeintä, muista joulun henki. Auta naapurin leskirouvaa tietokoneen kanssa, ryhdy kaveriksi nuorelle tai maahanmuuttajalle.

Kun muistat olla hyvä ihminen, olet myös automaattisesti parempi kuvaaja.

Kirjoittaja on valokuvaaja, joka on laittanut ruokaa muun muassa Ramallahissa, Teheranissa ja Kathmandussa.