Raja-kuvateos on vuoden kaunein kirja

Kirjoittanut 23.3.2017

Vuoden kauneimmat kirjat on valittu. Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Hanna Koikkalaisen valokuvakirjan Raja (Musta Taide). Kirjan graafisen suunnittelun on tehnyt Anne-Mari Ahonen.

Kilpailuraadin mukaan Raja on alusta loppuun ilmava ja rauhallinen.

”Valokuvateos henkii harmoniaa ja harkittuja ratkaisuja kannesta alkaen. Värikylläisille kuville on annettu tilaa, ja eleetön typografia sallii kuvien kertoa tarinaa omilla ehdoillaan. Kirjan materiaalit tuntuvat käteen miellyttäviltä, ja paperi toistaa värit kauniisti. Kokonaisuus on esineenä virheetön ja kuvakerronnaltaan oivaltava.”

Rajan lisäksi Vuoden kauneimmat kirjat 2016 -kokoelmaan valittiin 24 muuta kirjaa. Taidekirjojen sarjassa palkittiin kaksi valokuvateosta, jotka ovat Maahengen kustantamia Musta taide -kirjoja. Teokset ovat Catarina Ryöpyn Metro #4 Paris ja Jaakko Heikkilän Veden kätkemiä huoneita.

Tietokirjojen palkittujen joukossa on myös kuvapainotteisia teoksia: Aila Svenskbergin toimittama Eero Aarnio – Värin ja ilon muotoilija, keittokirjat Samasta padasta ja Pop up – Kanslerin keittokirja, joiden kuvat on ottanut Elvi Rista, sisustuskirja Green home book, jonka valokuvista on vastannut Riikka Kantinkoski, huonekaluteos Hiort af Ornäs – Muotojen mestari, jonka valokuvaaja on Johannes Wilenius ja katalogi Vuoden huiput 2015, jonka kuvat ovat Paavo Lehtosen käsialaa.