Rikinkeltainen taivas valkokankaalla

Kirjoittanut 2.12.2021

Rikinkeltainen taivas -elokuva kertoo ystävyydestä ja luokkaeroista.

Rikinkeltainen taivas perustuu Kjell Westön samannimiseen menestysromaaniin. Elokuva on Solar Filmsin ja Nordic Film Poolin yhteistuotantoa. Elokuva on tehty yhteistyössä Svenska Ylen kanssa ja tuotettu Suomen elokuvasäätiön, Svenska kulturfondenin, Konstsamfundetin ja Stiftelsen Tre Smederin tuella.

Rikinkeltaisen taivaan päärooleissa näyttelevät Nicke Lignell (Frej) ja Linda Zilliacus (Stella). Nuoren Frej’n roolissa nähdään Tom Rejström ja nuorena Stellana Sannah Nedergård. Muissa rooleissa nähdään mm. Pekka Strang, joka näyttelee Alexin roolin, Wilhelm Enckell nuorena Alexina sekä nuorta Lindaa näyttelevä Mimosa Willamo. Claes Olsson on käsikirjoittanut elokuvan Westön romaanin pohjalta yhdessä Erik Norbergin kanssa.

Claes Olsson on ohjannut useita menestyneitä kokoillan elokuvia, kuten Akvaariorakkaus, Colorado Avenue, Ihanat naiset rannalla ja Onnen varjot sekä tuottanut Kjell Westön romaaniin perustuvan Leijat Helsingin yllä -elokuvan. Kjell Westö on yksi Suomen menestyneimpiä romaanikirjailijoita, ja hänen teoksiaan on käännetty yli 20 kielelle.

Rikinkeltainen taivas on kuuttakymppiä lähestyvän kirjailijamiehen Frej Östmanin kertoma elämäntarina, jossa hän tutustuu varakkaisiin sisaruksiin Alex ja Stella Rabelliin vuonna 1969. Poikavuosina solmittu ystävyys kantaa halki intohimon myrskyn aina kultaisiin menestyksen vuosiin. Elokuvassa pompitaan ajassa eteen ja taaksepäin. Ystävysten elämää seurataan nuoruudesta keski-ikään – maailma muuttuu ja myös he itse sen mu-kana. Pieni yksityiskohta: Stellan tytär pitää pakolaisaiheisen valokuvanäyttelyn.