Sami Laitinen – Yksityiskohtia Vallilasta

Kirjoittanut 14.5.2020

Valokuvaaja Sami Laitinen toteutti projektin, jossa hän kuvasi omaa kotikaupunginosaansa Vallilaa erikoisista kuvakulmista. 

Vallilan kaupunginosa on täynnä historiaa. Se on aikoinaan toiminut Helsingin kaupunkilaisten karjalaitumena, josta ruotsinkielinen nimi Vallgård (ruots. vall ’nurmi’) juontuu. Vallilan tunnetuimpiin kohteisiin lukeutuvat Puu-Vallila, Konepaja, Sturenkatu, Paavalinkirkko ja Mäkelänkadun puureunusteinen raitiotie.

Sami Laitinen on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on asunut Vallilassa viitisen vuotta. Hän on kulkenut lukemattomia kertoja sen historiallisilla alueilla, sen kummemmin miettimättä niitä visuaalisesta näkökulmasta. Keväällä 2019 Samille heräsi idea toteuttaa pitkään haaveilemansa valokuvausprojekti, ja se sai hänet tarkastelemaan kotikaupunginosaansa tarkemmin.

Toteuttaessaan videoprojektia Vallilan alueesta hän oli tutustunut Kahvila Päijänteen omistajaan Tomi Oksaseen, ja kertonut tälle miten päätyi valokuvauksen pariin ja millaisia unelmia hänellä siihen liittyen on. Keskusteluissa tuli esiin myös Samin pitkäaikainen unelma toteuttaa valokuvanäyttely. Oksanen innostui tästä ajatuksesta, ja siltä istumalta miehet sopivat, että kahvilassa järjestettäisiin Samin valokuvanäyttely, aiheena Vallila.

Sami kuvasi näyttelytyöt touko-syyskuussa 2019. Niistä suurin osa syntyi spontaanisti, mutta osa kuvista oli ennalta suunniteltuja, ja Sami tiesi haluavansa ne esille näyttelyyn. Yhteen näistä, kuvaan nimeltä ”Ratikka”, on ikuistettu Vallilan ikoninen raitiotie, joka kulkee lehtipuiden reunustamana Mäkelänkadulla.

Lopulta Kahvila Päijänteen seinälle ripustettiin 10 kuvaa, ja Vallila With My Eyes -valokuvanäyttelyn avajaisia vietettiin 28.9.2019. Näyttelystä ja kuvista saatu positiivisen palautteen määrä yllätti Samin. Kuvat herättivät ihastusta ja monille katsojille ne toivat muistoja. Teos nimeltä ”Sturenkatu” myytiin näyttelyn avajaisissa, ja myöhemmin siitä on myyty vedoksia. Lähes kaikki kuvat ovat löytäneet uuden omistajan. Teosta ”X”  voi edelleen ihailla Kahvila Päijänteen seinällä.

Kuka

Sami Laitinen

Helsinkiläinen valo- ja videokuvaaja. Hän tuottaa sisältöä laaja-alaisesti ja erityisesti outdoor, matkailu ja lifestyle yrityksille. Valokuvauksen avulla hän haluaa näyttää maailman siten, miten hän sen itse näkee.

www.samilaitinen.com