Sonylta kaksi uutta teleobjektiivia

Kirjoittanut 11.6.2019

Objektiiviputkien rungot on valmistettu magnesiumsekoitteesta.

Sony julkisti tänään kaksi pitkäpolttovälistä objektiivia peilittömiin järjestelmäkameroihinsa. Toinen, 600 mm teleobjektiivi, on jatkoa aiemmin julkistetulle FE 400 mm f/2,8 GM OSS -objektiiville. Ne molemmat kuuluvat ammattikäyttöön suunniteltuun GM- eli Master-sarjaan. Toinen juuri julkistetuista uutuuksista on 200-600 mm telezoom.

600 mm FE f/4 G Master painaa 3040 grammaa, ja sen tarkennusjärjestelmässä on kaksi XD-lineaarimoottoria. Objektiiviputken valmistusmateriaalina on käytetty magnesiumsekoitetta painon alentamiseksi ja rakenteen lujittamiseksi. Tavanomaisten linssielementtien lisäksi on käytetty XA- ja ED-erikoiselementtejä. Kolmen fluoriittielementin tarkoituksena on pitkille teleobjektiiveille tyypillisen pituussuuntaisen kromaattisen aberraation torjuminen.

Pöly- ja kosteustiivistetyn objektiivin painoa on pystytty pitämään kurissa suunnittelemalla elementtien sijoittelu uudella tavalla. Fluoriinilla päällystetyn etulinssin takana olevat kaksi linssiryhmää on sijoitettu tavanomaista taaemmas, jolloin niiden koko on saatu pienemmäksi. Samalla painopiste on saatu lähemmäksi objektiivin keskikohtaa.

Objektiivin odotetaan tulevan myyntiin elokuussa, ja sen hinta sijoittuu 14 000 euron tienoille.

FE 200-600 mm f/5,6-6,3 G OSS -telezoomissa on viisi ED-elementtiä ja yksi asfäärinen elementti. Objektiivissa on lisäksi erikoispinnoitteita. Kaikki toiminnot objektiivissa, kuten tarkennus ja zoomaus, on toteutettu sisäisinä. Objektiivin pituus ei siis muutu polttovälin mukana, eikä sen etuosa pyöri tarkennettessa. Rakenteen ansiosta on objektiivista voitu valmistaa pöly- ja kosteustiivis.

Objektiivi tulee kauppoihin elokuussa, ja sen hinnaksi arvioidaan 2100 euroa.

Kummankin objektiivin kanssa voi käyttää Sonyn 1,4x ja 2,0x telejatkeita. 200-600 mm zoomin polttoväliksi saadaan silloin 280-840 mm valovoimalle f/9 ja 400-1200 mm valovoimalle f/13.

600 mm f/4 -objektiivin polttoväliksi tulisi samaten 840 tai 1200 mm, ja valovoimaksi f/5,6 tai f/8.

Kamera-lehdellä oli tilaisuus tutustua objektiiveihin lehdistötilaisuudessa, kun Sony järjesti viime viikolla koekuvaukset sekä hevospooloradalla että villieläinpuistossa Englannissa. Kuvausaiheet oli siis valittu sopimaan objektiivien aiottuun käyttöalueeseen, eli urheilu- ja eläinkuvaukseen.

Eurooppalaisia valokuvauslehtien toimittajia kuvaussafarilla. Objektiivien – ja myös kameroiden – kuvanvakaajat tulivat tarpeeseen, kun eläimiä haluttiin kuvata ajoneuvoja pysäyttämättä. Lympne eläinpuisto, Englanti.
Poolo on nopeatahtinen urheilulaji, jonka menestyksekäs kuvaaminen vaatii lajin tuntemusta, ensiluokkaiset välineet ja lisäksi paljon hyvää onnea. Sony FE 600 mm f/4 1/3200 s. f/4 ISO 400 Ham Polo Club, Richmond upon Thames, Englanti
Zoom-objektiivin pisin polttoväli tuli tarpeeseen, kun haluttiin kirahveista kuvia joissa eläinten arkuus ei näy. Sony FE 200-600 mm f/5,6-6,3 1/1000 s. f/6,3 ISO 400 Port Lympne Reserve, Hythe, Englanti.