Tapahtumat

Ladataan Tapahtumat

Kerro tapahtumasta palaute@kamera-lehti.fi

« Kaikki tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Post

17.3.2017 - 21.5.2017

Tapahtuma navigointi

Kuva: Marta Zgierska: Post.

Valokuvataiteilija Marta Zgierska joutui vuonna 2013 vakavaan auto-onnettomuuteen. Vaikea paranemisprosessi laukaisi posttraumaattisen stressireaktion: valokuvauksesta tuli Zgierskalle keino, jolla purkaa pelkoja ja käydä ahdistusta läpi. Post-näyttelyn kuvat kertovat hänen selviytymistarinansa.

– Onnettomuus keskeytti normaalin elämän. Vastoinkäymistä seurasivat toiset vastoinkäymiset: leikkaukset, kuukausia kestäneet fyysiset rajoitukset, ero ja ahdistuneisuushäiriön paluu sekä paheneminen, Marta Zgierska kertoo.

Toipilasaika vei Zgierskan myös takaisin lapsuuteen: hänen mieleensä tulvi sirpalemaisia muistoja ja kirkkaita yksityiskohtia vuosien takaa. Hieman ennen onnettomuuttaan hän oli löytänyt vanhempiensa kotoa opettajan kirjoittaman palautteen, jossa seitsenvuotias Marta kuvataan mallioppilaaksi, josta kaikki pitävät.

– Ulkoisesti olin pysynyt mallioppilaana läpi aikuiselämäni. Kuitenkin sisäisesti rajoitteeni, häpeäni ja ahdistuneisuuteni jatkoivat vellomistaan. Onnettomuuden myötä omasta fyysisyydestäni ja kivustani tuli valokuvien lähde. Aloin ottaa valokuvia keinona purkaa pelkoni,  Zgierska sanoo.

Valokuvanäyttely Post käsittelee hiljaisuuteen ja jännitteeseen jäänyttä traumaa. Näyttelyn minimaalisista kuvista on riisuttu kaikki ylimääräinen. Rusentunut auto, veren tahrima takki tai kämmenessä näkyvä haava ovat Zgierskan oman tarinan metaforia.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
17.3.2017
Loppuu:
21.5.2017
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Suomen valokuvataiteen museo
Tallberginkatu 1 G
Helsinki, 00180 Suomi
+ Google Map
Kotisivu:
www.valokuvataiteenmuseo.fi