Tapahtumat

Ladataan Tapahtumat

Kerro tapahtumasta palaute@kamera-lehti.fi

« Kaikki tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Sotakorvaus

7.5. - 30.5.

Tapahtuma navigointi

Kuva: Hanna Maria Anttila. Stillkuva teoksesta Sotakorvaus (2021).

Hanna Maria Anttilan videoteos käsittelee toisen maailmansodan suomalaisille aiheuttamaa työhön ja tunteisiin liittyvää ylisukupolvista taakkasiirtymää.

Anttila haastatteli 1960- ja 1970-luvulla syntyneitä suomalaisia tunneilmaisuun, puhumattomuuteen ja työhön liittyvistä lapsuuden ja nuoruuden kokemuksista. Teoksen alkuosan ääniraita on rakennettu näistä haastatteluista. Sota-ajasta kumpuava työteliäisyyden ja tehokkuuden arvostaminen sekä tunteista pidättyminen heijastui vielä 1980-luvulla suomalaisten toimintamalleihin.

Teoksen loppuosa on Anttilan äänikirje omalle, sodan vaurioittamalle isoisälleen. Anttila rinnastaa isoisänsä henkiset ja fyysiset vammat oman sisarensa kehoon. Lasinpuhaltajana toimineen siskon keho hajosi liian raskaasta työstä tehdasolosuhteissa. Anttila analysoi puhumattomuuden taakkaa ja sen välittymistä isovanhemmilta lapsuudenkotiin. Sodan aiheuttamien traumojen ylisukupolvisuus on yhtä aikaa sekä syvästi henkilökohtainen että laajalti jaettu kokemus. Jälkikäteen aikuisena on onneksi mahdollista katsoa lempeästi itseään ja läheisiään, kasvattaa ymmärrystä ja sanoa rakastavansa.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
7.5.
Loppuu:
30.5.
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10, sisäpiha
Helsinki, 00120 Suomi
Kotisivu:
www.hippolyte.fi