Tapahtumat

Ladataan Tapahtumat

Kerro tapahtumasta palaute@kamera-lehti.fi

« Kaikki tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tunteella liikkeellä

26.11.2016 - 5.3.2017

7€ - 8€

Tapahtuma navigointi

Kuva: Juha Metso: Benin.

Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo Veturitalli, toteuttavat yhteistyössä merkittävän suomalaisen valokuvaajan Juha Metson retrospektiivisen näyttelyn 2016–2017. Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion -näyttely on esillä ensin Salon taidemuseossa ja myöhemmin Lappeenrannan taidemuseossa. Kyseessä on kotkalaisen Juha Metson (s. 1965) ensimmäinen takautuva museonäyttely. Metson tuotantoa on aiemmin esitelty paljon ympäri maailmaa lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä paitsi kotimaassa mm. New Yorkissa, Berliinissä, Rio de Janeirossa ja Pietarissa.

Näyttely kokoaa yhteen energisen Juha Metson tuotannon monipuolisuuden. Laaja kokonaisuus sisältää noin 150 valokuvasta, kuvasarjoista, installaatioista ja performanssivideoista ja musiikkivideoista 1980-luvulta alkaen, neljältä eri vuosikymmeneltä. Juha Metson omakuvaan taiteilijana voi tutustua näyttelyyn tuotetun 17 minuuttia kestään videon ´Metso on Metso´ välityksellä, jonka taiteilija on itse käsikirjoittanut ja ohjannut.

Juha Metso on kuvannut yli 60 maassa, varsinkin itärajan takana Karjalassa ja syvällä Venäjällä, mutta myös Afrikassa ja Afganistanissa. Hän on kuvannut useille suomalaisille medioille Helsingin Sanomista Suomen Kuvalehteen. Tilattujen reportaasien rinnalla on aina kulkenut Metson oma taiteellinen tuotanto, jota näyttely myös monipuolisesti esittelee. Esimerkkinä siitä on vuonna 2013 valmistunut Juha Metson taidesarja Jää-Jää. Valokuvasipa Juha Metso mitä tahansa – ihmisiä, luontoa, eläimiä, maisemaa – hän täsmentää ilmaisevansa valokuvissaan ennen kaikkea kohteensa luonnetta, ja jokainen kuva ilmentää myös häntä itseään. Usein hänen valokuviinsa sisältyy vahvoja tunnetiloja, komiikkaa ja itseironiaa.

Juha Metso on tunnettu myös hyvin laajasta kirjatuotannosta. Kirjojen kuvien voi katsoa sijoittuvan reportaasien dokumentoivan kuvauksen ja taiteellisemman tuotannon välimaastoon. Useiden kirjojen aiheina ovat Metson tuntemat muusikot ja taiteilijat (mm. Ville Haapasalo, Kari Peitsamo, Juice Leskinen, Miina Äkkijyrkkä, Sielun Veljet -yhtye) ja toisinaan kirjat kertovat Metsoa kiinnostaneesta alueesta ja sen ihmisistä, kuten Benin ja voodoo tai luovutetut alueet Suursaari ja Karjala. Metso on tehnyt kirjoja yhteistyössä monien kirjoittajien kanssa, kuten Vesa Sirén, Esa Kero, Juha Vakkuri, Jaakko Heinimäki, Ari Lahdenmäki ja Kauko Röyhkä. Vuonna 2014 Suomen Lehtikuvaavat ry jakoi Juha Metsolle Vuoden 2013 Henkilökuva -palkinnon näyttelijä Ville Haapasaloa esittävästä valokuvasta.

Näyttelyyn liittyy Lappeenrannan taidemuseon ja Salon taidemuseon kustantama julkaisu Juha Metso, Tunteella liikkeellä – Juha Metso, Emotion in Motion. Siihen ovat artikkelit kirjoittaneet valokuvauksen asiantuntijat, toimittaja FM Riitta Raatikainen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Hannu Vanhanen.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
26.11.2016
Loppuu:
5.3.2017
Hinta:
7€ - 8€
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Lappeenrannan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10
Lappeenranta, 53900 Suomi
+ Google Map