Täydellinen asetelma

Kirjoittanut 30.9.2021

Mikä on oikea termi? Onko se stilleben, still ­leben, still life, nature morta vai asetelmavalokuva tarkoitettaessa valokuvaa esimerkiksi kukista, hedelmistä tai täytetyistä eläimistä.

– Kun makustelen sanaa asetelma suhteessa sanaan still life, niin still life tuntuu oikeammalta ­minulle. Asetelma on jotenkin rajoittuneempi. Jos puhun töistäni suomeksi, niin saatan sanoa, että työskentelen asetelman parissa. Ruotsiksi käytän stilleben sanaa, määrittelee kuukauden kuvaaja valokuvataiteilija Niclas Warius.

Niclas Wariukselle visuaalinen maailma ja sommittelu on aina ollut tärkeää. Aluksi hän kuvasi muun muassa sisustuslehdille ja kirjoihin, mutta nykyään hän keskittyy taidevalokuviin. Wariusta kiehtoo vanhoissa tiloissa ja esineissä ihmisen jättämä jälki.

Jos itse innostuu ottamaan asetelmakuvia, niin ­valokuvakouluttaja Lea Kömin ohjeilla se varmasti onnistuu. Ensiksikin kuvan teeman tulee olla puhutteleva, jotta kuvaaja jaksaa hioa sommittelua viimeistä piirtoa myöten. Toiseksi on hyvä muistaa, että jalustan ja valon tärkeyttä ei kannata vähätellä.

Kamera-lehden toisena teemana on selfie, eli henkilön itsensä ottama omakuva. Termi on lyhennetty ja johdettu englannin sanasta selfportrait, omakuva. Samaan tyyliin otettua useamman henkilön ryhmäkuvaa voitaneen kutsua friendsieksi. Jotta koko ryhmä saadaan kuvaan, kannattaa itse asettua kuvan ­etualalle. Apuna voi käyttää kättä pidempää, kuten selfie­keppiä, siten saa ympäristöäkin mahtumaan mukaan.

Sosiaalisen median kanavat, kuten Facebook ja Insta­gram, ovat lisänneet valtavasti selfien suosiota varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa. Selfieitä jaetaan ja julkaistaan miljoonia joka päivä. Älypuheli­mien tulo on lisännyt ja helpottanut omakuvien ­kuvausta paljon, mutta selfieitä on toki otettu aiemminkin sekä järjestelmäkameralla että keski­koon ­kameralla, lankalaukaisijaa tai vitkaominaisuutta käyttäen. Apuna on käytetty myös peiliä, kuten amerikkalaiset Vivian Maier ja Stanley Kubrick ovat tehneet. Heidän kuviaan on nähty Suomen valokuvataiteen museossa parin viime vuoden aikana. He ovat olleet itse otettujen omakuvien uranuurtajia jo paljon ennen kuin sanaa selfie oli edes olemassa. Sanakirjojen mukaan selfie-sanaa on käytetty englannin ­kielessä 2000-luvun alusta lähtien.

Jälleen on meneillään monta mielenkiintoista näyttelyä kuten Kameraseura ry:n juhlanäyttely, ­POVAn Ari Jaaksi sekä Helsinki Schoolin näyttely tässä muutamia mainitakseni. Emme enää ylläpidä aktiivisesti Kamera-lehden verkkosivuston tapahtuma­kalenteria, mutta julkaisemme mielellämme lehdessä tietoja, jos näytteille asettajat lähettävät meille oleellisen materiaalin riittävän ajoissa. Lukijan on kuitenkin aina parasta varmistaa tiedot suoraan näyttelypaikan omilta nettisivuilta.

Asetelmakuvaus kasvattaa kärsivällisyyttä.