Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Heidi Piiroiselle

Kirjoittanut 24.10.2019

Valokuvaaja Heidi Piiroinen ja toimittaja Kimmo Oksanen saivat vuoden 2019 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksestaan Ohikuljetut. Erään kerjäläisperheen tarina.

Oksanen ja Piiroinen ovat nostaneet kirjallaan, artikkeleillaan ja näyttelyllään esiin romanikerjäläisten aseman. Dokumentaariset kuvat ja päiväkirjamainen raportointi nostavat esiin näkökulmia ja purkavat ennakkoluuloja.

Palkintoa ehdottaneen Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan perusteluissa kuvaillaan, kuinka Oksanen ja Piiroinen eivät ole lähteneet tekemään tietopakettia tai yhteiskunta-analyysiä, vaan he ovat kertoneet ihmisistä, jotka ovat omanlaisiaan niin kuin kaikki muutkin. He kertovat ihmisistä, joilla on haaveita ja tavoitteita, mutta jotka kohtaavat tavattoman paljon esteitä. Teos ei syyllistä romaneja eikä myöskään heitä, jotka omista syistään kulkevat romanien ohi. Kimmo Oksanen ja Heidi Piiroinen eivät kulkeneet ohi vaan rinnalla.

Kirja on palkintoperusteiden mukaan koskettava, herättää ajatuksia ja myös toivoa. Esitystapa on kuvaileva mutta inhimillinen ja lämmin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen luovutti palkinnot Säätytalolla Helsingissä 1.10.2019.