Uusi ammattiluokan kamera Panasonicilta

Kirjoittanut 13.11.2017

Panasonic on julkistanut uutuusmallin Lumix DC-G9, joka on selkeästi ammattiluokan kamera.

G9 on kehitetty GH5-mallin pohjalta, mutta kamera on tähdätty myös still-kuvauksiin. GH-sarjassahan on ollut tähän saakka hybridikameroita, jotka sopivat erityisesti videokuvauksiin. G-sarja on sitä vastoin tähän saakka sisältänyt sekä valo- että videokuvaustöihin soveltuvia kohtuuhintaisia kameroita.

Vuonna 2018 tulee kymmenen vuotta täyteen ensimmäisen peilittömän M 4:3 -järjestelmän, Lumix G1:n, esittelystä. Panasonic onkin satsannut nyt juhlavuonna paljon ominaisuuksia uuteen G9-malliin.

Kennon tarkkuus on 20 megapikseliä, kuten GH5-mallissa. Sitä on terästetty pixel shift -lisäominaisuudella, jolloin liikkumattomasta kohteesta voi tallentaa 80 megapikselin tiedoston. Kennossa ei ole alipäästösuodatinta. Kuvien prosessointi sujuu uudella Venus Engine -prosessorilla, ja kennon vakainjärjestelmän tehoksi kerrotaan (Dual IS) 6,5 EV-arvoa.

Kameran runko on magnesiumia, ja se on kosteussuojattu. Alkuun M 4:3 -järjestelmän kameroita kutsuttiin mini- tai mikrojärjestelmäkameroiksi. Ammattikäytössä olevan kameran tulee kuitenkin olla tukeva kädessä, ja G9:n voi sanoa olevan normaalia järjestelmäkamerakokoa, jonka käsikahvasta saa erittäin hyvän otteen. Akkukahvalla voi lisätä virtakapasiteettia ja lisäksi saada hyvän otteen pystykuvauksia varten. Kameran päällä on infonäyttö, kuten ammattikameroissa tapaa olla.

OLED-tyyppinen videoetsin on kokonaan uusi, ja 0,83x suurennussuhde tuottaa erittäin suurikokoisen näkymän. Kuva päivittyy 120 fps -taajuudella.

Näyttö on täysin kääntyvää tyyppiä ja varustettu kosketustoiminnoilla. Kamerassa on kaksi sd-korttipaikkaa, ja akunkestoksi ilmoitetaan 400 kuvaa CIPA-normin mukaan.

Kameran tallennusnopeus on korkeaa tasoa. AF-S-asetuksella kameralla voi tallentaa raw-kuvia 60 fps -nopeudella ja AF-C-asetuksella 20 fps -nopeudella.

UHD 4K -videoita voi tallentaa aina 60 fps -nopeuteen saakka, ja koko kennon kuva-ala tallentuu kaikilla eri tarkkuuksilla. Full HD -tarkkuudella voi tallentaa hidastuskuvaa 180 fps -taajuudella.

G9:n yhteydessä esiteltiin myös vakaimella varustettu 200 mm:n objektiivi. Leica DG Elmarit 200 f/2,8 Power OIS on kosteussuojattu järeä objektiivi, jonka kinovastaavuus on 400 mm. Objektiivissa on nopea kolmoislineaarimoottori tarkennusta varten, ja se toimii runkojen Dual IS -vakainjärjestelmien kanssa. Objektiivin mukana toimitetaan 1,4x telejatke DMW-TC14, jolla polttoväli kasvaa 280 mm:iin (560 mm kinovastaavuus).

Harri Hietala tutustui Lumix DC-G9:n ominaisuuksiin marraskuun alussa Portugalissa muiden kamera-alan eurooppalaisten toimittajien kanssa.

Yksityiskohta näkymästä

Klikkaa kuvaa

Näet yksityiskohdan keskellä olevasta kirjasta. Kuva: Harri Hietala