Uusi Olympuksen ammattirunko julkaistu

Kirjoittanut 24.1.2019

Olympus julkisti 23.1. uuden OM-D E-M1X -ammattirungon Hampurissa eurooppalaiselle valokuvauslehdistölle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tuoreen Micro Four Thirds -kameran uudistettuja ominaisuuksia ovat yhdysrakenteinen pystykuvauskahva, 7,5 aukon tehoinen kuvanvakaaja, uusi tarkennusjärjestelmä ja kahden kuvaprosessorin käyttäminen mm. korkearesoluutiokuvien tallentamiseen suoraan kamerassa. Kennon resoluutio on 20,4 megapikseliä.

Uutuuskameran ominaisuudet ovat parhaimmillaan luontokuvauksessa, dokumentaarisessa kuvauksessa ja urheilukuvauksessa.

Tehostetulla sääsuojauksella varustetun E-M1X-kameran runkoon sijoitettu kuvanvakaaja on 5-akselinen. Sen pohjalle suunniteltu lisäparannus on 50 megapikselin korkearesoluutiokuva käsivaralta kuvatessa (80 MP jalustalta). Sarjakuvausnopeudet ovat 18 ruutua sekunnissa jatkuvalla tarkennuksella ja 60 ruutua tarkennus lukittuna. Kamerassa on sisäänrakennettu ND-suodatin, teholtaan 1-5 EV.

Kameraan voi syöttää virtaa usb-liitännän kautta, myös kuvaamisen aikana. Kokonaan uudistettuun automaattitarkennusjärjestelmään on lisätty tarkennuspisteitä, ja sen kohteentunnistustoiminto on suunniteltu seuraamaan kuvauskohdetta automaattisesti. UHS II SD -muistikorttipaikkoja on kaksi, ja kameraan integroidussa pystykuvauskahvassa on paikka kahdelle akulle.

Painikkeiden ja vipujen asettelu ja muotoilu on uudistettu niin, että ne on helppo tunnistaa siirtämättä silmää pois etsimestä. Myös etsin on parannettua mallia. Sen optinen rakenne on uudistettu ja suurennus on 0,83-kertainen.

Kameran takaseinässä on joystick, jonka avulla kuvaaja voi vaihtaa tarkennuspistettä. C-Lock-lukituksen ansiosta voidaan valitut käyttöpainikkeet lukita niin, että säädöt eivät pääse vahingossa muuttumaan kuvaamisen aikana.

Kennon tehostetussa pölynpoistojärjestelmässä käytetään SSWF-suodinta, joka värisee 30 000 kertaa sekunnissa. Rungon rakenteeseen on lisätty uusi tekniikka, joka haihduttaa lämpöä video- ja sarjakuvauksen aikana. Sulkimen käyttöikää on pidennetty 400 000 laukaisuun.

Käyttämällä kahta akkua saa latausten välisen kuvamäärän 2 580 valotukseen. Akut voi ladata noin kahdessa tunnissa suoraan kamerassa usb-liitännän kautta.

Cinema 4K -videoformaatin avulla on saatu lisää joustavuutta videotallenteen jälkikäsittelyyn. OM-Log400 mahdollistaa videoiden kuvaamisen ilman varjojen tukkeutumista ja valokohtien puhkipalamista. Kameran ennakoiva Pro Capture -tila taltioi takautuvasti jopa 35 ruutua, jo ennen kuin laukaisinta painaa.

Uusi wifi-kuvaustoiminto mahdollistaa etäohjatun kuvaamisen ilman kaapelia sekä kuvien siirron langattomasti tietokoneelle Olympus Capture -kameranohjausohjelmiston avulla.

Kameran painoksi ilmoitetaan 997 grammaa, ja sen mitat ovat 144 x 147 x 75 mm. OM-D E-M1X tulee kauppoihin helmikuun lopulla, ja sen hinta asettuu 3299 euron kohdalle.

Salama ja objektiivi

Yhdessä kameran kanssa julkistettiin FL-700WR-salamalaite, joka tukee langatonta radio-ohjausta. Sen ohjeluku on 42, ja langattoman kuvauksen ansiosta voi hyödyntää monisalamatekniikkaa.

Kehitystyön alla, mutta vielä julkistamatta, on M.Zuiko Digital ED 150–400 mm f/4,5 TC1,25 IS PRO -objektiivi, jossa on sisäinen 1,25-kertainen polttovälin muuttaja. Mm. tätä objektiivia varten on myös kehitteillä 2x telelisäke MC-20.

Molemmat tuotteet yhdistämällä päästään OM-D E-M1X -kameralla kuvaamaan käsivaralta 2 000 mm:n kinovastaavuuden polttovälillä.