Valokuvaajatähdet Capa-gaalassa

Kirjoittanut 25.2.2021

Hyvää iltaa, arvon ­naiset ja herrat, ja tervetuloa maailman ensimmäisiin ­Capa-palkintojen jakoon. Täällä Helsingin Kampin Susan Sontag -auditoriossa tulevan vartti­tunnin aikana isäntänänne on….Tuomo Manninen!!!

Hyvää iltaa minunkin puolestani.

Capa-palkinnot perustettiin 2021 elo­kuvien valokuvaajarooleille, kun katsottiin näiden jääneen toimittajaroolien varjoon. Toimittajaelokuviahan tehdään sen takia, että niistä kirjoitetaan lehdissä, ­koska niissä on toimittajia.

Capa-palkinnot on tukenut alusta lähtien yhdenvertaisuutta, siksi mies- ja ­naisroolit kilpailevat samoissa sarjoissa. Pitemmittä puheitta, ensimmäinen kategoria.

Sarjassamme Karskit sotajannut, pääroolifinalisteja on kolme. Capaa tavoittelevat Russell Price elokuvasta Tulen alla, Rebecca elokuvasta Tuhat ­kertaa hyvää yötä ja Triagen Mark Walsh.

Ja kirjekuoresta paljastuu….Russell Price. Nick Nolten esittämä sotakuvaaja on niin maskuliinisen hapokas, ettei tämän tarvitse kaksituntisen Nicaraguan pelastamisen aikana ladata kameraansa kertaakaan.

Karskit sotajannut -sivuroolin Capasta kilpailee kolme valokuvaajaa: Al Rockoff elokuvasta Kuoleman kentät, Ilmestyskirja Nytin Sean Flynn ja Kevin Carter elokuvasta Bang Bang Club.

Erityisen lisämausteen kisaan antaa se, että kaikilla rooleilla on ihka oikeat elävät esikuvat!

Voittaja on…Al Rockoff! John Malkovich piirtää parissa minuutissa sellaisen kuvan sielukkaasta ja syvällisestä valo­kuvaajasta, että valokuvaaja-wannabet ovat kopioineet Alin tyyliä neljä vuosikymmentä. Siitä huolimatta, että oikea Rockoff ­sanoutui elokuvasta irti.

Kauhu on aina ollut valokuvan toinen ­nimi. Oudot valokuvaajat -sarjassa kilpailevat Laura Marsin silmien Laura Mars, One Hour Photon Seymour Parrish, ­Takaikkunan L.B. Jefferies ja Pelon kasvojen Mark Lewis.

Kirjekuoresta paljastuu Takaikkunan Jefferies! Vaikka Mark Lewis on antanut nimen kokonaiselle genrelle (Peeping Tom), on James Stewart naapuruston ikkunoihin zoomailevana jalkapuolena kuvaajana kaikkein karmivin.

Tositapahtumiin edes löyhästi perustuvat -pääosasarjassa meillä on peräti neljä kilpailijaa: Maria Larsson elokuvassa Ikuistetut hetket, Furin Diane Arbus, City of Godin Buscapé ja Hiljaiset sillat -elokuvan Robert Kincaid.

Ja, Pasila, Porilaisten marssi! Maria Larssonin palkinnon niiaa suomalainen Maria Heiskanen ja sivuroolissakin nähdään Antti Reini. Löytyy ­elokuvasta ­Hamilton ja Bond-roistokin. Torilla ­tavataan!

Erikoispalkintona jaetaan tänä vuonna höpsis-Capa, palkinto kaikkia luonnonlakeja uhmaavalle ­valokuvaajalle. Ehdokkaina ovat Thomas elokuvasta Blow-Up – Erään suudelman jälkeen, Peckerin Pecker, Peter Parker kaikista Spider­maneista ja Anna elokuvasta ­Closer – iholla.

Raadilla oli vaikea työ arvottaa, onko Hämähäkkimies suurempi ihme kuin se, ettei kukaan v­­arasta Thomasin avo-Rollsia Itä-­Lontoossa, mutta voiton vie kuitenkin…Julia Robertsin esittämä Anna. Hänen Leicansa kun toimii aluksi käsivirityksellä, sitten siirtyy moottorivetoiseksi ja loppujen lopuksi tuottaa Hasselbladin neliöruutuja!

Kirjoittaja on valokuvaaja, joka on katsonut liikaa liian huonoja elokuvia.