Valokuvasta meemi – tapaus Merkel ja Trump

Kirjoittanut 23.7.2018

 

Iät ja ajat on poliittista tai muuta vaikutusta haettu myös valo- ja valekuvilla, piilovaikuttavilla tai suoraan julistavilla. Nyt ”totuuden jälkeisenä aikana” digikumous ja internet ovat mullistaneet myös tavat levittää propagandaa.

Uudeksi lisäkeinoksi verkkoon on saatu meemi, ilmiö, joka leviää netin käyttäjien keskuudessa nopeasti on-line monistuen. Kuin liikkeelle laskettu digitaaliajan huhu. Hyvä tai paha, tarttuva kuin virusepidemia. Pahimmillaan kuin vastustamattomasti leviävä syöpä. Meemi voi syntyä tarkoituksettomasti, yllättäen ja viattomasti. Se voidaan kuitenkin myös tietoisesti räätälöidä miljoonien netin käyttäjien ilmaiseen levitykseen – nerokasta!

Internetin luoma tykkäys- ja jakamiskulttuuri on jo näyttänyt voimansa myös valtiollisena ja suurvaltapoliittisena vaikuttamistapana. Uutiskuvastakin voi syntyä meemi, tarttuva ja tartuttava. Johtavien talousmaiden G7- (tai ”G6+1”-) kokouskuva kesäkuulta 2018 levisi heti internetin klassikoksi. Siitä syntyi tai siitä synnytettiin meemi.

Alkuperäinen kuva on liittokansleri Merkelin viraston valokuvaajan Jesco Denzelin ottama, viraston Instagramiin syöttämä. Kuvan edelleen levittämisestä ei siis ole odotettavissa syytteitä. Muut tahot ovat julkaisseet kokouksesta kuvia muidenkin valtioiden näkökulmasta, eri tavalla tulkittavia, tai vähemmän dramaattisia – mutta vähemmän memeettisiä!

Liittokanslerin viraston edustaja on kieltäytynyt kommentoimasta kuvaa: ”Tulkintahan on katsojan silmissä”.

Meemistä digitaaliajan ITE-taidetta?

Kuvan vaikuttava henkilösommittelu innosti verkkokeskustelijoita vertaamaan kuvaa tunnettuihin klassisiin taideteoksiin. Luovuus kukoisti niiden satiirisissa muunnelmissa, pastisseissa, joilla avoimesti naureskeltiin Trumpille. Verrattuna alkuperäisen valokuvan harkittuun monumentaalisuuteen oli muunnelmien jälki kömpelöä ja lapsenomaistakin – mutta aidosta tunteesta syntynyttä.

Siis tyypillistä ITE-taidettako muutoin, mutta yksityisestä internetissä peräti yltiöyhteisölliseksi äitynyttä? Uus-ITEä?

Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!