Valokuvat auttavat muistamaan

Kirjoittanut 21.9.2016

Muistiviikkoa vietetään tällä viikolla 19.–25.9. Samaan aikaan käynnistyy Ifolorin #muistatko-kampanja. Ifolor lahjoittaa Suomen 44 muistiyhdistykselle 10 000 paperivalokuvaa.

– Suomen 44 muistiyhdistystä voi tilata meiltä yhteensä 10 000 kuvaa. Muistiyhdistykset käyttävät asiakkaidensa omia vanhoja kuvia toimintaryhmissään muistityön tukena ja tekevät retkiä, joilla asiakkaat eivät välttämättä muista olleensa, mutta katselemalla kuvia he voivat palauttaa mukavat muistot mieleen. Kuvat ovat heidän itsensä ottamia, kertoo Ifolorin sisältöpäällikkö Päivi Pietarinen.

Suomen Dementiayhdistyksen muistiasiantuntijan Mirja Hynnisen mukaan valokuva on hyvä työväline muistisairaiden terapiassa.

– Valokuvat ovat tehokkaita muistiherätteitä samaan tapaan kuin tuoksut, sillä ne aiheuttavat usein välittömän kehollisen reaktion. Muistisairas ei välttämättä pysty sanallistamaan kokemusta, mutta valokuvia katsellessa huulille nousee usein hymy, Hynninen kertoo.

Valokuvat ovat yhtä lailla tärkeitä terveille, sillä niiden avulla voi tutkia ja jäsentää omaa elämää ja rakentaa identiteettiä.

– Valokuvien läpikäyminen on kuin oman elämän inventaario: se muistuttaa, mistä kaikesta on selvinnyt ja mikä on tärkeää – ja suuntaa myös tulevaa. Omien kuvien järjestely on panostusta omaan hyvinvointiin, sillä se auttaa katsomaan itseään armollisesti, Hynninen sanoo.

Hynninen painottaa, että on tärkeä kuvata muutakin kuin häitä, syntymäpäiviä ja hautajaisia.

– Koska elämämme koostuu pääasiassa arjesta, olisi hyvä, että vanhoja muistellessa kuvia olisi myös ihan tavallisista tilanteista. Koskaan ei voi tietää, mikä hetki muodostuu tärkeäksi, Hynninen toteaa.

Hynninen kertoo, että terapiassa toimivat erityisen hyvin paperiset, käsin kosketeltavat kuvat. Varsinkin ikäihmisille kuvan saaminen näppeihin on lähes pyhä hetki.