Valokuvataidekirja syömishäiriöistä palkittu

Kirjoittanut 23.10.2017

Valokuvataiteilija Karina-Sirkku Kurzin teos Ungleichgewicht on voittanut Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Syömishäiriöisten ihmisten kanssa yhteistyössä syntynyt teos saa 10 000 euron palkinnon, jonka Suomen valokuvataiteen museo ja Valokuvataitelijoiden liitto jakavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Vuoden 2017 palkinnosta päätti amerikkalainen valokuvaaja Alec Soth, joka tunnetaan korkealaatuisista valokuvakirjoistaan. Soth valitsi voittajan viiden finalistin joukosta.

– Karina-Sirkku Kurzin teos uhmaa ennakko-odotuksia. Hän on valinnut raskaan, journalistien usein käsittelemän aiheen, mutta lähestyy sitä taiteilijan runollisuudella. Valokuvakirjat tarvitsevat aikaa asettuakseen lukijan mielikuvitukseen. Kaikki viisi finalistia olivat poikkeuksellisia, mutta Kurzin teos piti minut kaikkein voimakkaimmin otteessaan, Alec Soth luonnehti voittajaa.

Ungleichgewicht (suom. epätasapaino) kehittyi vuorovaikutteisesta yhteistyöstä syömishäiriöitä sairastavien kanssa. Kirjan kuvat ja lainaukset pohjautuvat heidän kertomuksiinsa.

– Tarkoitukseni ei ole selittää syömishäiriöitä. Sen sijaan yritän avata lähestymiskeinon syömishäiriöisten henkilöiden mielentilaan ja kokemusmaailmaan, jossa kipu ja toisaalta sen kautta saavutettu olemassaolon tunne tai jopa nautinto kietoutuvat oudolla tavalla toisiinsa, Karina-Sirkku Kurz kuvailee.

Kilpailun voittajaan ja muihin finalisteihin voi tutustua 26.–29.10. Helsingin Kirjamessuilla Suomen valokuvataiteen museon ja Valokuvataiteen liiton yhteisellä osastolla (6e90).