Vanhat objektiivit: Helios 44M

Kirjoittanut 23.1.2020

Objektiivi suuresta ja mahtavasta Neuvostoliitosta.

Neuvostoliitossa valmistettu Helios-objektiivi ei tarkoita vain yhtä objektiivimallia; samalla nimellä valmistettiin laaja kirjo eri polttovälisiä objektiiveja. Nimi ei kerro polttoväliä, mikä näkyy myös tässä esimerkkiobjektiivissamme, Helios 44M. Näitä tuotettiin muun muassa tehtaissa KMZ ja MMZ vuosina 1958–1999. Objektiivin polttoväli ei ole 44 mm vaan 58 mm, valovoimaa taas on kohtuullisesti normaaliobjektiiville eli f/2.

Objektiivimme kiinnitys runkoon hoituu aikoinaan suositulla M42 -kierteellä (tästä merkintä M) ja tätä kiinnitystä käytettiin hyvin monissa suosituissa kameramalleissa, kuten esimerkiksi varhaisemmissa Pentax, Cosina, ja Zenit -malleissa. Helios-objektiiveja on valmistettu erittäin paljon eri versiona, kuuluihan järjestelmäkameran vakiovarustukseen aikoinaan aina normaaliobjektiivi. Nyt niitä löytyy kirppareilta usein huokealla – maksoimme objektiivista 30 euroa.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus palveluun. Painetun lehden tilaajana sinulla on lukuoikeus artikkeliin – valitse Kirjaudu.