Villiä elämää Kainuussa

Kirjoittanut 18.5.2017

Kuvakirjan pääosassa ovat Kainuun asukkaat ja lähiluonto.

Luontokuvaaja Lassi Rautiainen on saanut valmiiksi viidennen kirjansa yhdessä Barbara Rautiaisen kanssa. Tällä kertaa teos keskittyy Kainuussa asuvan kuvaajan kotikulmien luontoon, kulttuuriin ja ihmisiin. Sen nimi on Villiä elämää – Wild Life Kainuu.

– Ensimmäisen Kainuu-aiheisen kirjan tein yhdessä Pertti Härkösen kanssa vuonna 1988. Pelkästään luonnosta kertovat kuvat eivät sinällään vanhene, mutta tosi harvoilla 1970-luvulla ottamillani luontokuvilla on mitään arvoa. Sen sijaan ihmiskuvat tuolta ajalta kiinnostavat yhä enemmän. Etenkin kun näitä ihmisiä ei enää ole, Lassi Rautiainen pohtii.

Rautiainen kertoo kahden kuvan tarinan uusimmasta kirjastaan.

– Kuvasin Kajaanissa vuosia sitten paljon lapinpöllöjä myös kesämiljöössä. Eräällä pellolla pöllö istuskeli vanhan haravakoneen pyörän päällä nukkumassa ja myyriä tähystelemässä.
– Viehätyin maalaisromantiikasta. Mieleen tulivat lapsuuden muistot heinäpelloilta, kun istuskelin vastaavanlaisen, traktorin perässä nostovarsissa kiinni olleen käsikäyttöisen haravakoneen pukilla, Rautiainen kertoo.
– Talvella susia kuvatessani huomasin toistuvasti, kuinka sudet yrittivät aggressiivisesti löylyttää kiusankappaleitaan korppeja, jotka röyhkeillä lentohyökkäyksillään ahdistelivat niitä. Rohkeimmat korpit jopa napsauttivat kynsillään susia selästä takaa päin, Rautiainen toteaa.
– Ihmetykseni oli suuri, kun sudet toistivat oppimaansa käyttäytymismallia maakotkaa, harakkaa ja joskus muitakin lintuja kohtaan. Maakotka ei reagoinut katsetta kummemmin susien hyppyihin. Lintu tiesi olevansa turvassa. Sudet ehkä toivoivat osaavansa lentää!

 

Lassi Rautiainen
Villiä elämää – Wild Life Kainuu

Graafinen suunnittelu: Barbara Rautiainen | Kielet: suomi, englanti | 144 sivua | 55 euroa