Vuoden Luontokuva 2021 voitto Pekka Tuurille

Kirjoittanut 23.10.2021

Vuoden luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin 23.10.2021. Tämän vuoden kisan voitti Pekka Tuuri hienolla vedenalaiskuvallaan.

Espoolainen vuonna 1962 syntynyt Pekka Tuuri on useaan otteeseen palkittu, pitkän linjan valokuvauksen harrastaja. Hän on voittanut Vuoden Luontokuva -kilpailun myös aiemmin: vuonna 2010 hänen kuvansa oli sekin otettu veden alla, ja aiheena oli herkkä ja kaunis lumme. Tuuri on myös julkaissut kirjan Vedenalainen Suomi vuonna 2013. Luontokuvausharrastuksen hän aloitti jo koulupoikana 1970-luvulla.

Parhaiten mies viihtyy vedenalaisessa maailmassa.

– Vedenalaiskuvauksesta minulla on kokemusta jo yli 30 vuoden ajalta. Ennen kuvasin paljon ulkomailla, mutta nykyään lähes kaiken aikaa Suomessa sekä lähialueilla, kuten Virossa ja Norjassa. Suomalaiset vedet ovat aivan yhtä kiinnostavia kuin maailman merien hait ja korallit. Kotimaassa kuvaaminen kehittää silmää, koska täällä pieni on niin toisella lailla kuvauksellista. Olen onnekas siksi, että valokuvaaminen on rakas harrastus, eli voin kuvata milloin vain ja missä vain, hän sanoo.

Ammatiltaan Tuuri on diplomi-insinööri.

Voitokas kuva on otettu Vantaalla. Jännittävässä otoksessa vesilisko, nykyiseltä nimeltään manteri, nousee lammen pinnalle haukkaamaan happea. Kooltaan manteri on noin kahdeksan senttimetriä, ja niitä tavataan eniten eteläisessä Suomessa, vaikka niitä esiintyy pohjoisinta Suomea myöten. Manteri viettää suurimman osan elämästään maalla, mutta kutuaikaan ne elelevät vesistöissä.

Tuuri kertoo kuvan synnystä:

– Kutupukuisella manterilla on selässään kuutisen millimetriä korkea, sahalaitainen harjas. Myös sen väri on kutuaikaan kirkkaampi ja vatsapuoli saa punertavan sävyn. Vatsapuolenkin laikut ovat suurempia. Kutuaikaan manterit ovat parhaimmillaan kuvauksen suhteen.

– Tämä kuvaidea oli ollut mielessäni jo pitkän aikaa. Käytännössä sen toteuttaminen oli hankalaa, koska salamaakin täytyi käyttää, koska muuten eläin olisi näkynyt kuvassa vain tummana siluettina. Itse kuvausruutuja ei tullut suurta määrää, mutta kuten jokainen luontokuvaaja tietää, odotusta tuli sitäkin enemmän, hän kertoo.

Kuvauskalustona voittokuvassa Tuurilla oli Canon 5D Mark III sekä 15 millin objektiivi.

Vuoden Luontokuva 2021 -kärki

Vuoden Luotokuva valittiin nyt 41.kerran. Tämän vuoden kilpailu keräsi 13 110 kuvaa 826 kuvaajalta. Kilpailu käytiin yhdeksässä sarjassa. Suosituimmat sarjat olivat edellisvuosien tapaan linnut (3581 kuvaa) ja maisemat (2190 kuvaa).

Kasvit ja sienet
Sarjavoittaja: Lehdet ja kotilo: Timo Vesterinen
2. palkinto: Höydyn koti: Hannu Ahonen

Linnut
Sarjavoittaja: Kamppailu: Stefan Gerrits
2. palkinto: Yöpyjät: Antti Partanen

Maisemat
Sarjavoittaja: ”Vesihämähäkit”: Aku Kankaanpää
2. palkinto: Saana vapautuu sumusta: Juha Sulin

Nisäkkäät
Sarjavoittaja: Keskellä ei mitään: Heikki Suoraniemi
2. palkinto: Suden ulvonta kesäyössä: Erkki Talvitie

Muut eläimet
Sarjavoittaja + Vuoden luontokuva 2021
Liskomies: Pekka Tuuri
2. palkinto: Vedellä voideltu: Hannu Laakso

Luonnon yksityiskohdat ja muodot
Sarjavoittaja: Viimeinen laskeutuminen: Juhani Kosonen
2. palkinto: Trapetsitaiteilija: Timo Vesterinen

Luonto ja ihminen
Sarjavoittaja: Suomalaista elämää: Jussi Ahokas
2. palkinto: Pyykkipojat: Jukka Ahti

Nuoret
Sarjavoittaja: Ladon kehykset: Julius Isotalo
2. palkinto: Apollon lento: Julius Isotalo

Vapaa ja luova
Sarjavoittaja: Sydämeni on kevyt kuin perhonen: Hannu Ahonen
2. palkinto: Kyyn kuvio: Ville Airo