Valokuvataidekirja 2018 -finalistit valittu

Kirjoittanut 17.9.2018

Vuoden valokuvataidekirja -finalistit on julkistettu. Mukana on viisi kirjaa, joista voittajan valitsee ruotsalainen valokuvaaja JH Engström. Valokuvataiteilijoiden liiton ja Suomen valokuvataiteen museon jakaman palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Valintalautakunnan nimeämät 5 finalistia ovat:

Kristoffer Albrecht: Domestica, Maahenki, 2018
Johanna Bruun  & Ida Enegren: OPEN On Thai Massage Windows in Finland, 2018
Appu Jasu: The Poetics of a Line, Kerber Verlag, 2018
Ville Kumpulainen: Out of Sight, Hatje Cantz Verlag, 2017
Filippo Zambon: The Komi Diary, Lecturis, 2018

Raati piti tärkeänä, että finalistien teosten ulkoasu ja taitto tukivat kirjan sisältöä.

– Rikkaan kirjavalikoiman äärellä valintalautakunta keskusteli valokuvataidekirjan lajityypistä ja tekijyyden kysymyksistä. Valokuvaaja saattaa vastata myös kirjan graafisesta suunnittelusta, toisaalta kirjat voivat olla moniammatillisten työryhmien yhteistyössä tuottamia.

Valokuvakirjasta on tullut suosittu nuoren valokuvaajasukupolven ilmaisumuoto, kertoo valitsijaraati.

– Finaaliin valittujen kirjojen sisällöllinen kirjo on laaja: Kirjojen joukosta löytyvät filosofinen valokuvaessee, henkilökohtainen matkakertomus, postdokumentaarinen haastattelukirja, muistamista pohtiva poeettinen teos sekä keskittyneeseen lähiympäristön havainnointiin perustuva monografia.

Valintalautakuntaan kuuluivat valokuvaaja ja taiteen tohtori Taneli Eskola, Nykytaiteen museo Kiasman intendentti Kati Kivinen ja taiteilija Hertta Kiiski.

Voittaja julkistetaan 10.10. klo 18.00–19.30 Valokuvataiteen museolla järjestettävässä tilaisuudessa, jossa esittäytyvät kaikki kilpailun finalistit. Kirjoihin ja valokuvaajiin voi tutustua myöhemmin 25.–28.10. Helsingin Kirjamessuilla Valokuvataiteilijoiden liiton ja Suomen valokuvataiteen museon messuosastolla.