Wiki Loves Monuments -voitto T. Salmenjoelle

Kirjoittanut 25.2.2021

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa loppuvuodesta 2020. Teemana oli tällä kertaa kaupunkiympäristöjen ja -maisemien muutos. Suomen-sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki talvisilla kuvillaan Koivukosken voimalaitoksesta sekä Petäjänveden vanhasta kirkosta.

Tuomariston mielestä kuvaan Ämmäkosken voimalaitoksesta on saatu vangittua taitavasti valo, joka paljastaa veden höyryämisen ja tasapainoisen koostumuksen, sekä värit, jotka ovat kirkkaita mutta silti uskottavia. Kuva tuo mieleen kylmän ilman kihelmöinnin tunteen keuhkoissa ja miellyttävän pakkasen kirpaisun poskille.

Suomen-sarjassa otettiin yhteensä 973 ­kuvaa, joista kilpailuun osallistui 700 kuvaa ja 63 kuvaajaa. Tuomareina toimivat Anna Autio (Arkki­tehtuurimuseo), Félix Bourgeau (MARK – Maisema­-arkkitehtiliitto), Soile Tirilä (Museovirasto) ja Nanna Saarhelo (Wikimedia Suomi).

– Droonikuvaaminen oli selvässä nousussa: mukana oli usealta kuvaajalta upeita yläilmoista otettuja kuvia. Kilpailun taso oli kova, ja paljon hienoja kuvia jäi pois voittajakymmenikön joukosta. Voittajakuvien valinnassa tuomaristo painotti osittain kaupunkien muutoksen teemaa, mutta toisaalta myös luovaa kuvakerrontaa, kiinnostavia visuaalisia ratkaisuja sekä vahvoja tunnelmia, kertoo tuomariston jäsen Nanna Saarhelo Wikimedia Suomesta.