Syyspakkasilla lohduttavat mustavalkokuvat Aulangosta ja erikoisen tavallisista ihmisistä.
Varjojen maa 25.9.2015–17.1.2016
Porin taidemuseo | Pori | Eteläranta
Roger Ballenin rosoisia kuvia voisi haukkua kammottaviksi. Niiden päähenkilönä ovat syrjäkylän asukkaat, joita Ballen on kuvannut kaikkea muuta kuin mairittelevasti.
Ballenille valokuva on tutkimusmatka ihmisen olemukseen. Hänen oudot kuvansa Etelä-Afrikan kaupunkien reunamilta jäävät kaihertamaan katsojan mieltä.
Ballen aloitti uransa dokumentaarisena valokuvaajana. Vähitellen hänen teoksensa ovat muuttuneet unenomaisiksi asetelmiksi esineistä, ihmisistä, eläimistä ja piirroksista. Koko ajan välineenä on kuitenkin säilynyt mustavalkoinen valokuva.
Ballenin Shadow land – Varjen maa -näyttely esittelee hänen töitään vuosilta 1982–2015. Näyttely on nähtävillä Porin taidemuseossa ensi vuoden alkuun.
Taiteen uudet tarinat 17.10.2015–17.1.2016
Salon taidemuseo Veturitalli | Salo | Mariankatu 14
Mitä on uusi suomalainen kuvataidekerronta? Siihen saa vastauksen Salon taidemuseon laajassa kotimaisen taiteen näyttelyssä New Narrative and Reader – Taiteen uudet tarinat, jossa nuoret suomalaiset peilaavat taiteessaan tätä päivää.
Mukana on töitä kolmelta valokuvataiteilijalta, Laura Konttiselta, Karoliina Paapalta ja Sami Parkkiselta. Kaikkiaan näyttely sisältää teoksia viideltätoista taiteilijalta monessa eri muodossa: valokuvia, maalauksia, veistoksia, installaatioita ja videoita.
Katsojan voivat kuunnella kertomuksia näyttelyn teosten syntytarinoista ja inspiraation lähteistä audio- ja mobiiliopastuksista.
Näyttely saapui Saloon Englannin Manchesterista, jossa se on ollut kesän esillä Buryn taidemuseossa.
Aulanko 31.10.–24.11.2015
Hämeenlinnan Verkatehdas, GalleriaKone | Hämeenlinna | Paasikiventie 2
Miltä Aulanko kuulostaa? Miltä se näyttää mustavalkoisena? Valokuvaaja Vilja Tamminen ja säveltäjä Sampsa Ertamo ovat yhdistäneet voimansa ja tehneet yhteisteoksen Aulangon hengestä. Tammisen ja Ertamon poikkitaiteellinen teos on esillä Hämeenlinnan Verkatehtaalla 4.11. saakka.
Teoksessa Tammisen mustavalkoiset panoraamakuvat ja Ertamon luonnonäänistä, soitosta ja laulusta koostettu musiikki yhdistyvät omintakeisella tavalla.
Tamminen on kuvannut Aulankoa vanhanaikaisella kuvauskalustolla mustavalkofilmille. Teoksen kuvat on otettu eri vuodenaikoina kahden vuoden aikana. Ertamo on äänittänyt säveltämäänsä musiikkia ja Aulangon luonnon äänimaisemaa – näistä materiaaleista on syntynyt Aulanko-teoksen musiikki.
Mustavalkoiset panoraamakuvat vievät katsojan ajattomaan Aulankoon.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.