Kuvaläjästä toimivaksi kertomukseksi

Kirjoittanut 16.2.2024

Lähtisitkö mukaan kilpailuun? Valokuvakilpailut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kertoa oma näkemyksensä maailmasta ja saada tunnustusta luovuudestaan. 

Kamera-lehti kuuluu kansainväliseen EISAan 15 muun valokuvauslehden kanssa. EISA Maestro on EISAn järjestämä valokuvauskilpailu, jossa tänä vuonna aiheena on urheilu ja pelit/kisat. Kilpailuun odotetaan 5–8 kuvan kokonaisuuksia. Kuvien tulee olla otettuja 1.5.2023–30.4.2024 välisenä aikana.

Minkälainen sitten on hyvä kuvakokonaisuus? Toimivan kokonaisuuden luominen vaatii huolellista suunnittelua ja harkittuja valintoja. Jos olisin tuomariston jäsen, ottaisin huomioon seuraavia seikkoja, eli tässä minun vinkkilistani kuvaajille:

Ennen kuin aloitat kuvien valinnan, mieti kilpailun teemaa. Yhtenäisen teeman ympärille rakentuva kokonaisuus herättää huomiota ja kertoo tarinan. Jokaisen kuvan tulisi kertoa myös oma tarinansa. Mieti, mitä haluat viestittää ja pyri rakentamaan tarinaan tunnelma. Värit ovat tehokas tapa välittää tunnetiloja. Yhtenäinen värimaailma antaa kokonaisuudelle visuaalista harmoniaa. Älä kuitenkaan pelkää kontrastia – joskus voimakas kontrasti voi tehdä kuvista vaikuttavampia.

Kuvakokonaisuutesi voi sisältää erilaisia näkökulmia aiheeseen, monipuolisuus voi tehdä kuvista kiinnostavampia ja erottuvampia. Tarkkaile valotusta, tarkennusta ja kuvan sommittelua.

Kun olet valinnut kuvat, tarkista miten ne asettuvat toistensa rinnalle ja miten ne vuorovaikuttavat toisiinsa. Parhaimmillaan kuvat muodostavat visuaalisen virtauksen ja mielenkiintoisen narratiivin. Aloituskuva on tärkeä, sen tulisi houkutella katsojaa ja antaa käsitys, mistä kokonaisuudessa on kyse.

Ennen kilpailukuvien lähettämistä, pyydä rehellistä palautetta ystäviltäsi. Ulkopuoliset näkemykset voivat tarjota arvokasta perspektiiviä, jonka avulla voit viimeistellä kuvakokonaisuuttasi. Huolehdi kuvien jälkikäsittelystä, jotta kaikki kuvat ovat teknisesti laadukkaita ja näyttävät mahdollisimman hyviltä.

Ja lopuksi, kuvien karsiminen on hyväksi. Karsi vaikka lempikuvasi, jos se ei tuo mitään uutta sarjaan. Viisi tai kuusi loistavaa kuvaa on parempi kuin täytekuvilla venytetty kahdeksan sarja. Lue kilpailun säännöt ja kuvien nimeämisohjeet vielä kertaalleen läpi ja noudata niitä.

Onnea matkaan kuvakertomusten luovilla poluilla!