Journalistinen kuva-arkisto — miltä näyttikään syntymävuonnani

Kirjoittanut 12.4.2024

Mia Surakka sai innoituksen artikkeliinsa palkitun kuvaajan, Pia Maria Raution kuvista. Jutun myötä Kamera-lehden kanteen valikoitui Raution kuva Boy in a Coat.

–Yritin tallentaa kymmenvuotiaan pojan huolittelemattoman olemuksen. Pyrin tekemään muotokuvan, joka on yksinkertainen, mutta jossa on syvyyttä. Kuvan sommittelu ja pojan ilme vaikuttivat olennaisesti ruutuvalintaani. Editoidessani kuvaa huomasin, että mustavalkoisuus välittäisi tehokkaimmin haluamani tunnelman, kiteyttää Pia Maria Rautio kuvan syntyä.

JOKA – Journalistinen kuva-arkisto on osa Museoviraston Kuvakokoelmia. JOKA kerää, tallentaa ja arkistoi journalistisia valokuvia eri aikakausilta ja tapahtumista. JOKAn kokoelmat eivät ole pelkästään dokumentaarisia, vaan ne kertovat myös tarinoita Suomen historiasta ja yhteiskunnallisista muutoksista kuvan kautta. JOKAn kokoelmiin kuuluu jo yli 19 miljoonaa valokuvaa. Käy tutustumassa https://museovirasto.finna.fi/joka/

Nyt JOKA:ssa vietetään juhlavuotta: 10-vuotiaasta  synttärisankarista on artikkeli Kamera-lehdessä sivulla 14.

Kuva-arkistot toimivat innoittajana myös Tero Miettiselle hänen kirjoittaessaan juttua Constantin Grünbergistä. Pietarilaissyntyinen Grünberg (1891–1973) aloitti valokuvausharrastuksen jo lapsena ja jatkoi kuvaamistaan vielä 80-vuotiaana. Hänen suvustaan löytyy paljon mielenkiintoisia hahmoja kuten kuninkaallisten valokuvaaja, maailmankuuluja tiedemiehiä ja jopa vakoojia.

Kamera-lehti on omistautunut valokuvaamiseen ja visuaaliseen kulttuuriin. Se on tarjonnut foorumin valokuvaajille, taiteilijoille ja harrastajille jakaa töitään, saada inspiraatiota ja pysyä ajan hermoilla alan kehityksessä. Lehdellä on takanaan jo 74 vuotta historiaa: lehden julkaiseminen aloitettiin 1950. Valitettavasti Kameraseura lopettaa Kamera-lehden julkaisemisen kesällä 2024. Tämän lehden jälkeen tulee vielä yksi numero. Teemme kaikkemme jotta Kamera-lehden tarina ei kuitenkaan päätyisi. Se ansaitsee valokuvausta arvostavan julkaisijan ja kuvaamista rakastavan lukijakunnan tuen.

Takki auki ja kamera kaulaan, kevät alkaa lämmittää.

Kuva: Marlon Brando osallistui UNICEF:in hyväntekeväisyysohjelmaan muutamaa päivää ennen syntymääni. Kuvan on ottanut Urpo Rouhiainen ja tämäkin kuva löytyi Journalistisesta kuva-arkistosta.