Aikakausi päättyy, toinen alkaa

Kirjoittanut 14.6.2024

Kesän aikana kannattaa käydä Ateneumin taidemuseossa; esillä on yli 200 Eero Järnefeltin (1863–1937) teosta. Järnefelt tulee taiteellisesta suvusta ja on tunnettu erityisesti maisema- ja muotokuvamaalauksistaan.

Järnefelt oli ensimmäisiä suomalaisia taiteilijoita, jotka käyttivät valokuvaa apunaan luonnosteluvaiheessa. Myös saman aikakauden taidemaalari Hugo Simberg alkoi käyttää valokuvia. Järnefeltin Pyykkiranta teos on vuodelta 1889. Valokuvan käyttö maalauksessa erottuu ehkä ihmishahmojen pienenä jäykkyytenä ja pysähtyneisyytenä.

Kaski-teos vuodelta 1893 on ehkä tunnetuin Eero Järnefeltin työ. Järnefelt vietti silloin perheensä kanssa kesää Pohjois-Savossa Onkiveden rannalla. Taulun malleina on ollut talon väkeä ja naapureita. Järnefelt maalasi teoksen paikan päällä, mutta käytti apunaan paikalta ottamaansa valokuvaa kaskitöissä olevasta tytöstä ja miehestä. Tytön mallina oli piika Johanna Kokkonen. Kuuleman mukaan Kokkonen ­
oli purskahtanut itkuun nähdessään maalauksen, sillä hänet oli kuvattu maalauksessa resuisena, tukka hapsottavana ja nokea naamalla sen sijaan, että hän oli kuvaa varten pukeutunut parhaimpiinsa ja hiukset suittuna palmikoille. Tästä löytyy useita valokuvia.

Haikein mielin jää Kameraseura taakse. Melkein kuusi vuotta olen ollut Kamera­seuran palveluksessa. Siihen on mahtunut 48 lehteä ja tämä, 49. lehti, joka on kädessäsi. Menneet vuodet ovat sisältäneet mahtavia kokemuksia loistavien valokuvaajien ja mielettömän taitavien avustajien kanssa. Erityiskiitos sinulle, lehden tilaaja. Teitä varten olemme lehdet tehneet. Kiitän omalta osaltani kaikkia, jotka ovat antaneet panoksensa Kamera-lehdelle.

Lehden tilaukset on jo viime syksystä alkaen jaksotettu ja laskutettu päättymään automaattisesti tähän kesäkuun numeroon, joten tämä ei vaadi tilaajilta toimenpiteitä.

Kamera-lehden tekijöitä on yhdistänyt intohimo ja rakkaus valokuvaan jo vuodesta 1950 alkaen. Nyt joukko lehden avustajia ponnistaa ilman Kameraseuraa. Haluamme lehden ilmestymisen jatkuvan, lehti tarvitsee nyt apuasi. Järjestämme ­Mesenaatti-kampanjan syksyllä, jonka tuella keräämme varoja lehden tuottamiseen. Tule mukaan lehden tilaajaksi ja tukemaan rahallisesti Kamera-lehteä, jotta julkaisemista voidaan jatkaa. Kamera-lehti — lehti, jota kannattaa odottaa! 

Seuraa Kamera-lehden nettisivuja www.kamera-lehti.fi, siellä tiedotetaan, mikäli asia etenee.

Kuvaus jatkuu, uutta kohti!

Eero Järnefelt 

5.4.–25.8.2024

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, Helsinki

Avoinna: ti–pe10–20, La–su 10–17.

Pääsymaksu 22/12 €. Museokortilla vapaa pääsy.