Kevään ja kuvamessujen korvalla

Kirjoittanut 14.3.2017

Olen nähnyt mediassa keskusteltavan viime päivinä siitä, mitä tarkoittaa ja milloin on ”kevään korvalla”. Valokuvaväelle se luultavasti tarkoittaa sitä, että Kuva&Kamera -messut ovat Helsingin Messukeskuksessa. Tänä vuonna siis muutamaa viikkoa totuttua myöhemmin. Ja luontokuvaajille ”kevään korvalla” tarkoittanee kiireistä kuvaussesonkia, kun luonto alkaa herätä talviunesta. Näin ainakin olen ymmärtänyt alan asiantuntijoiden puheista 🙂

Kuvamessut kokoavat jälleen valokuvauväen muutamaksi päiväksi Helsinkiin. Nähtävää ja koettavaa riittää varmasti useammiksikin päiväksi. Ja jos tulee vain päiväksi, niin kannattaa varata messuiluun koko päivä. Jos ostaa lippunsa ennen 16.3, saa sen hieman edullisemmin.

Finnish Photo Awards ensimmäistä kertaa

Itselleni kuvamessut ovat aina kolme täyttä päivää tekemistä ja tapaamisia. On aina ollut mukavaa tavata tuttuja ja tietenkin myös uusia ihmisiä. Odotan sitä tänäkin vuonna 🙂 Matalat kävelykengät siis jalkaan ja menoksi!

Perinteisten juttujen lisäksi tänä vuonna messuilla on myös uusi tapahtuma, joka on varmasti kivaa kokea. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna järjestetään Finnish Photo Awards, joka kokoaa perjantai-iltana 17.3. yhteen valokuvausväen viettämään iltaa yhdessä. Tilaisuudessa julkistetaan mm. Vuoden Muotokuvaaja 2017.

Tutustu tarkemmin tapahtumaan!

Lavoilla ja osastoilla ohjelmaa

Olen aina messuilla tykännyt siitä, että eri esiintymislavojen lisäksi myös osastoilla on ohjelmaa.

Viime vuosi jäi erityisesti mieleeni, koska osastoilla oli silloin ohjelmaa varmasti eniten koko kuvamessujen historiassa. Minusta se on hyvä suuntaus – varmasti meille messukävijöille on hienoa ja antoisaa se, että eri tuotteiden hiplaamisen lisäksi pääsemme kuulemaan eri kuvaajien ja alan toimijoiden esityksiä. Minulle nämä esitykset ovat messujen suola – aina oppii uutta erilaisista asioista ja innostuu taas lisää valokuvauksen maailmasta 🙂

Saa nähdä, kuinka monta esitystä ehdin katsoa, mutta ainakin seuraavat kiinnostavat minua:

  • Kimmo Ohtosen ”Metsän asukkien kuvaus”; olen ollut aiemmin kuuntelemassa Kimmon esiintymistä ja sitä oli ilo kuunnella. Kuvien lisäksi tarinointi oli elävää ja inspiroivaa. (Docendo-lavalla la klo 14.10 ja su klo 13.00)
  • Tiina Haringin kuvausdemot; Tiina on yksi niitä harvoja suomalaisia valokuvaajia, joilla on MQEP (Master Qualified European Photographer -titteli) ja hän on hauska ja innostava esiintyjä. Lisäksi Tiinan kuvia on esillä messuilla. (Elinchrom -lavalla pe klo 15.15, la klo 12.30, su klo 15.00)
  • Vuoden Muotokuvaaja 2017; tittelin voittanut kuvaaja julkistetaan perjantaina Finnish Photo Awards -gaalassa ja hän on seuraavana päivänä esiintymässä ja kertomassa voittajakuvistaan. On aina mielenkiintoista kuulla tarinoita kuvien synnystä. (Kuva&Kamera -lava la klo 12.30)

Käy katsomassa messujen koko ohjelma Kuvamessujen ja Kamera-lehden sivuilta!

Valokuvanäyttelyitä

Erilaisten ohjelmien lisäksi messuilla on kivana lisänä se, että siellä on myös useita valokuvanäyttelyitä. Myös tänä vuonna näyttelyitä on useilla eri teemoilla, mm.

  • Vuoden luontokuvat 2016
  • Yhteisnäyttely/Suomen Ammattivalokuvaajat: Johanna Sjövall (QEP), Tiina Haring (MQEP) ja Onni Kinnunen (MQEP)
  • Exploring Earth
  • Chromaluxe -näyttely
  • Lahti 2017, MM-hiihdot
  • Bittejä iholla
  • Hetken kuvia

Eli kuinka paljon visuaalisia virikkeitä messut tarjoavatkaan 🙂 Jos laskee yhteen kaikkien esitysten kuvamateriaalin ja näyttelyiden kuvat, niin visuaalisia virikkeitä on viikonlopun aikana tarjolla satoja. Niin digitiedostoina kuin lopullisina printteinäkin.

Hetken kuvia -valokuvanäyttely

Itselleni tämän vuotiset messut ovat kiinnostavat juuri noiden ”ihan oikeiden kuvien” takia 🙂 Olen koonnut messuille Hetken kuvia -valokuvanäyttelyn.

Olen jo vuosia ihaillut Cartier-Bressonin ratkaisevan hetken valokuvia ja tutkinut niiden teemoja, aiheita, ilmaisua ja sommitteluja. Hetken kuvia –valokuvanäyttely on kunnianosoitus mestarille.

2005 näin dokumentin Henri Cartier-Bressonista ja samaan aikaan eräässä opetuskokonaisuudessa oli esillä ratkaisevan hetken -käsite. Innostuin tutkimaan asiaa. Olin siinä elämäni vaiheessa harjoitellut paljon rakennettua valoa ja siksi oli avartavaa nähdä valo ja varjo myös hetkellisissä, arkipäivän tilanteissa otetuissa kuvissa. Tämä oivallus innosti kuvaamaan kadulla Cartier-Bressonin “jalanjäljissä”.

Hetkellisyyden, valon, sommitelmien ja tarinoiden ohella innostuin Cartier-Bressonin tavasta nähdä maailma. Hän havainnoi ja kuvaa ympäröivää maailmaa, ihmisiä ja ilmiöitä sellaisenaan. Hän etsii muotoja ympäristöstä, tutkii valoa ja varjoa, näyttää ne, ja antaa samalla katsojalle mahdollisuuden oivaltaa ja löytää asioita kuvista.

Olen kuvannut kuvia tätä näyttelyä varten vuosina 2015–2016. Kuvat on kuvattu New Yorkissa, Barcelonassa, Pietarissa ja Hong Kongissa. Eri maanosissa, kulttuureissa ja kaupungeissa kuvatuista kuvista syntyi nyt nähtävillä oleva kokonaisuus, joka jakautuu kolmeen eri alateemaan: erilaisiin kontakteihin todellisessa elämässä, tämän päivän jakamisen kulttuuriin ja ihmisten yhdistymiseen teknologian välityksellä, ja kolmanneksi hetkellisiin kuvasommitelmiin.

Näyttelyn rakentaminen on ollut mielenkiintoinen ja avartava projekti. Siksi se täyttääkin aikani tulevilla messuilla. Haluan osaltani jakaa kokemukseni projektin tekemisestä kanssasi, jos se vaikka innostaisi Sinua tulevissa kuvauksissa. Kenties alat kuvata jotain itsellesi tärkeää aihetta pidemmän ajanjakson. Jos tämä ajatus jää jo nyt mietityttämään, niin jo ennen messuja voit lukea muutamia vinkkejä viime Kamera-lehdessä julkaistusta artikkelista. Ehkäpä siinä olevat kysymykset jo herättävät ajatuksia 🙂

Olen messuilla perjantaista sunnuntaihin, ja tällä hetkellä on valmistautuminen meneillään (ei ihan vielä siinä kuuluisassa viime hetkessä). Esitykset alkavat rakentua konkreettisesti seuraavan tavoitteen mukaisesti:

Tavoitteeni on rakentaa messuille luentokokonaisuus, joka innostaa kuvaamaan pidempiaikaista projektia ja rakentamaan kuvista harkittu kokonaisuus. Ja kenties vielä tulostaakin se ihan oikeiksi valokuviksi digitiedostojen sijasta.

Innostu, inspiroidu ja ilmaise -teema on kulkenut mukanani messuilla jo vuosia ja myös tänä vuonna mennään samalla teemalla 🙂 Vaikka kaikkien esitysten kuvamateriaalina onkin Hetken kuvia -näyttelyn materiaalia, tarkastelen niitä eri esityksissä eri viitekehyksissä.

  • Sommiteltuja hetkiä (Docendoforum lauantaina ja sunnuntaina) -esityksessä kuvia katsotaan valokuvasommittelun viitekehyksestä
  • Hetken kuvia – kuvaushetkestä kokonaisuudeksi (Tietoisku -lava)
  • Hetken kuvia – näyttelykuvien viimeistely ja tulostaminen (Kamera-lehden osasto 5b41)

Tervetuloa Kamera-lehden osastolle!

Olen tehnyt Kamera-lehden kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2003 alkaen. Viime vuonna aloitettiin myös yhteistyö digilehden osalta ja se jatkuu myös tänä vuonna. Mutta ensimmäistä kertaa tehdään yhdessä jotain myös kuvamessuilla 🙂

Hetken kuvia – näyttelykuvien viimeistely ja tulostaminen

  • lauantaina klo 16.30 – 17.00
  • sunnuntaina klo 10.30 – 11.00

Ym. aikoina olen Kamera-lehden osastolla kertomassa ja havainnollistamassa kuvin mm. sitä, kuinka päätin, millaisen visuaalisen ilmeen näyttelyn kuville haluan, kuinka viimeistelin kuvat käsittelyvaiheessa, mitä huomioin ennen tulostamista ja miten kuvat lopulta tulostettiin ihan oikeiksi valokuviksi.

Tervetuloa kuuntelemaan!

Ja tervetuloa muutenkin kuvamessuille. Viikonloppuna nähdään! 🙂