Lukijamatka – Muu maa mustikka?

Kirjoittanut 24.8.2023

Kun valokuvaaja matkustaa maailmalla, hän keräilee kameraansa kuuluisia nähtävyyksiä ja henkeäsalpaavia maisemia. Kannattaisiko silti katsoa myös lähelle, pieniin yksityiskohtiin ja jokapäiväiseen elämään? Kamera-lehden lukijamatkalla Azoreille yritimme pitää tämän mielessä. Matkalle osallistui kolmisenkymmentä innokasta kuvaajaa – katsotaanpa, mitä he saivat aikaan!

Hehkuva auringonlasku – mamma ja monumentti – meidän mussukka hiekkarannalla. Tärkeitä muistoja lomamatkalta, mutta keksisinkö tällä kertaa jotain muuta? Kun tosiharrastaja matkustaa, kuvilta voisi vaatia jotain erilaista jotain joka erottaa ne tuhansista ja taas tuhansista tavallisista lomakuvista.

Uusien näkökulmien ja tuoreitten aiheitten löytäminen vaatii keskittymistä, sitä että tietoisesti varaa aikaa vain kuvaamiseen. Tämä ei välttämättä onnistu, kun liikut seurassa, jossa muut eivät suhtaudu harrastukseen samalla antaumuksella. Meille kamerakansalaisille on jokaiselle liiankin tuttu tilanne, jossa olet juuri löytämässä jännittävän kuvakulman ja alat pohtia sopivia valotusarvoja – muu ryhmä istuukin jo malttamattomana bussissa.

Mutta jos jo matkan otsikossa mainitaan ”valokuvaustyöpaja” tai ”fotosafari”, on lupa odottaa parempaa: ohjelma on laadittu kuvaamisen ehdoilla ja aikaa on varattu sommitteluunkin. Vähintään yhtä tärkeää on samanhenkinen seura – ideat jalostuvat ja tekninen taitokin terävöityy, kun kuvista keskustellaan bussimatkojen aikana ja palautepalavereissa.

Valtava rikkaus on erityyppisten kuvaajien kohtaaminen: jos olet aiemmin keskittynyt luontoon, saatat aivan huomaamatta omaksua uusia ajattelutapoja, kun seuraat henkilökuvaajien työskentelyä; vasta-alkajat saavat teknisiä neuvoja konkareilta, ja vastaavasti konkarit saavat nuorilta uutta intoa kuvaamiseensa!

Kamera-lehden sekä kameraseurojen matkoilla nämä tavoitteet saavutetaan, koska matkat suunnitellaan alun perin kuvaajien lähtökohdista.

Toisinaan hämmästymme huomatessamme, että kaukomailta löytämämme aiheet ovatkin joskus sellaisia, jotka olisi voinut mainiosti toteuttaa omassa kotipiirissä. Sitä vain ei tapahdu, kun päässä pyörii kuopuksen ruotsinläksyt ja nurmikkokin pitäisi leikata… Kuvaamiseen keskittyminen vaatii irtiottoa arjen kiireistä.  Tuore esimerkki kameraporukan kanssa matkustamisen hedelmällisyydestä oli Kamera-lehden lukijamatka Azorien saaristoon viime maalis-huhtikuun vaihteessa. Olemme koonneet tähän pienen kurkistuksen matkalaisten töihin.

Jälleen kerran ilahduimme siitä, kuinka persoonallisia, toisistaan poikkeavia tulkintoja eri kuvaajat loivat samoista kohteista!

Vuodelle 2024 Kamera-lehdellä on jo suunnitteilla uusi, vähintään yhtä jännittävä lukijamatka. Sitä odotellessa suosittelemme Kameraseurojen Liiton fotosafaria Espanjaan joulukuussa 2023: https://www2.sksl.fi/sksln-fotosafari-espanjaan-10-17-12-2023-ilmoittaudu-pian/