Aasin kanssa on osattava neuvotella

Kirjoittanut 8.4.2021

Sumu Sireeni on aasi, jonka kuulumiset ovat yleensä pieniä ja arkisia. Sen 25000 Facebook-seuraajalle aasin päivitykset ovat tärkeitä.

Aasimme Sumu Sireeni on Facebook-julkkis, jolla on yli 25000 tykkääjää. Sumun some-julkisuus lähti puhtaasti vitsistä. Olin pitkään halunnut ravitallilleni oman aasin, ja kun sellaisen sain, tein sille oman Facebook-sivun ”julkisuuden henkilö” -nimikkeellä. Alkuun Sumu oli kaikkea muuta kuin julkkis, mutta vuosien saatossa tykkääjämäärä alkoi paisua.

Aasista on tarustossa jostakin syystä maalattu tyhmä eläin, mikä vaikuttaa mielikuvatason suhtautumiseen. Todellisuudessa aasit ovat viisaita ja harkitsevia eläimiä. Ne ovat kieltämättä voimakastahtoisia, ja aasin kanssa täytyykin monesti neuvotella, komentelemalla niiden kanssa ei pitkään pärjää. Nykyisin aaseja on kaksi, Sumu Sireenin lisäksi sen kaveri Chila. Aasi on aasin paras ystävä.

Kuvauskohteena aasi on keskimäärin ehkä ilmeikkäämpi kuin hevonen. Aasien olemusta määrittelevä asia on tietysti isot korvat, joiden asento luo heti mielikuvan aasin mielentilasta: pystyssä olevat korvat ilmentävät hyväntuulisuutta ja kiinnostusta, taaksepäin luimuun vedetyt korvat taas ärtymystä tai epäluuloa.

Kuvat Sumun arjesta otan yleensä kännykkäkameralla sen enempää suunnittelematta. Joskus harvoin saan patisteltua puolisoni asialle järjestelmäkameransa kanssa, yleensä kuitenkin mennään sillä, mitä arjen keskellä sattuu kännykälle tarttumaan.

Sumun päivitykset ovat yleensä hyvin arkisia, normaalisti ne liittyvät ruokaan tai sen väitettyyn puutteeseen. Aasit ovat lähtöisin karuista oloista, joten ne pärjäävät melko vähällä ravinnolla. Sumu ja suurin osa aaseista muutenkin ovat kuitenkin hyvin persoja ruoalle, ja Suomessa aasit ovatkin yleensä turhan lihavia, meidän aasimme mukaan luettuina.

Sosiaalisen median suosiota on kaupallistettu tietoisesti vähän. Kolme vuotta sitten Sumusta tehtiin kustantamon aloitteesta kirja, mutta muuten Sumu-tuotteita ei ole tehty, vaikka niitä joskus on kyseltykin. Joitakin tallillamme muutenkin käytössä olevia tuotteita on joskus esitelty, mutta linjana on, että Sumu pyritään pitämään jokseenkin epäkaupallisena.

Joku voi sanoa Sumu Sireenin olevan turha julkkis, koska se on tunnettu lähinnä siksi että se on tunnettu. Vuosien varrella saadun palautteen perusteella kuitenkin tiedämme, miten tärkeää Sumun ja sen kavereiden arjen seuraaminen monelle on. Varsinkin näin korona-aikoina, kun monen ehkä jo valmiiksi suppea elämänpiiri on pienentynyt entisestään, monelle on ollut tärkeää, että Sumu kertoo kuulumisistaan, niin pieniä ja arkisia kuin ne ehkä ovatkin.

Sumun kuulumiset eivät synny itsestään, mutta aika pienellä vaivalla kuitenkin, varsinkin verrattuna siihen, kuinka paljon iloa niistä on monille sen vakioseuraajille. On hyvä muistaa, kuinka pienet asiat voivat olla joskus isoja asioita.

Kaisa Toivonen henkilökuva

Kuka

Kaisa Toivonen

on kirkkonummelainen ravivalmentaja. Kahden aasin ja kahdeksan ravihevosen lisäksi Toivosen eläinkuntaan kuuluvat kolme kissaa, kaksi koiraa ja kaksi vuohta.