Edullinen robotti vedenalaiskuvaukseen

Kirjoittanut 27.11.2019

Chasing Gladius Dory on Gladius Mini -droonin uusi, pienempi ja helposti mukana kulkeva, sisarus. Full hd 1080p -videokuvauksella varustetun kameran, valovoimaisen optiikan, sisäänrakennettujen led-ajovalojen ja 15 metrin sukellussyvyyden ansiosta Dory on sopiva laite niille, joilla ei ole sukelluskoulutusta, mutta jotka silti haluavat kokea ja dokumentoida pinnanalaista maailmaa. Dory on hyvä työkalu myös venekerhoille ja veneenomistajille, joiden on tarkastettava veneiden runkoja, laitureita ja muita satamien vedenalaisia kohteita.

Vain 1,3 kiloa painava Chasing Dory on helppokäyttöinen ja sitä hallitaan intuitiivisella älypuhelinsovelluksella. Kameran lähettämän reaaliaikaisen videosyötteen ansiosta alusta voidaan ohjata erittäin tarkasti. Kuva- ja ohjaussignaalit siirretään älypuhelimesta langattomasti wi-fi-yhteydellä kelluvaan signaalipoijuun ja siitä edelleen 15 metristä kaapelia pitkin itse drooniin. Poijuun tallennetaan myös Doryn lähettämät video- ja kuvatiedostot ja se on varustettu sisäänrakennetulla gps-paikantimella, joka tallentaa droonin sijainnin.

Doryn vedenalaista liikettä ohjataan viidellä potkurilla. Näistä kahta käytetään liikuttamaan sitä eteen- ja taaksepäin sekä ohjaamaan sivuttain. Kolmea muuta käytetään sukellussyvyyden ja sukelluskulman säätämiseen. Viisi potkuria mahdollistaa myös droonin lukitsemisen ±45 asteen kulmaan sovelluksesta käsin. Näin kamera voidaan kohdistaa alas osoittamaan pohjaa tai ylös esimerkiksi veneen runkoa kohti. Doryssa on myös syvyyslukitus, jolla se voidaan asettaa kellumaan halutussa sukellussyvyydessä.

Chasing Dory -sovellus on saatavana sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmille. Sovelluksen kautta sukelluskokemus on helppo jakaa eri sosiaalisiin medioihin ja sen lisäominaisuuksien joukossa on mm. 19 suodinta erilaisille kuvatehosteille.

Drooni toimitetaan käytännöllisen suojalaukun kanssa. Laitteen kantamista ja säilytystä varten on lisävarusteena saatavana myös laitteelle erityisesti räätälöity mukava selkäreppu.

Focus Nordicin maahantuoma Chasing Dory maksaa noin 550 euroa.