Elämän kiertokulku

Kirjoittanut 16.2.2023

Tämän Kamera-lehden teemana olisi voinut ­olla pikemminkin ihmisen elinkaari kuin lapsuus, niin laidasta laitaan juttumme kuvaavat elämänvaiheita.

Filosofi John Locken (1693) määritelmän mukaan lapsen mieli on alussa kuin tyhjä taulu, muovautuva ja altis vaikutteille. Lapsen aseman yhteiskunnassa pitäisi olla pyhä ja suojeltu. Lapsuuden määritellään tavallisesti kestävän vauvaiästä murrosiän alkuun saakka, kun elämä on vielä edessä ja kaikki on periaatteessa mahdollista.

Suomen lastensuojelulaki pitää alle 18-vuotiasta lapsena. Lain tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen.

Valokuvaaja ja ohjaaja Minna Havukainen on kuvannut juuri synnyttäneitä äitejä vauvoineen. Muotokuvien lisäksi hän on kuvannut synnytysosaston välineistöä ja verisiä hanskoja. Havukainen nimittää näitä kuviaan taidedokumenteiksi. Kuvat on otettu mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Kuvissa äidit ovat puolialastomina tai sairaalapyjamissa, ylpeinä ja voipuneina synnytyksestä.

Elämän kiertokulku on Havukaisen kuvissa voimakkaasti läsnä.

Surun kuvaaminen on valokuvaajalle vaikeimpia tehtäviä. Ruumiin näkeminen on meille nykyään vierasta. Enää ei pidetä esillä avonaista arkkua, jonka äärelle aiemmin kokoonnuttiin yhdessä kyläläisten kanssa jättämään viimeiset jäähyväiset vainajalle ja osoittamaan surua sekä kunnioitusta. Kuolleiden ruumiiden kuvaaminen oli tavallista 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussa. Post mortem -kuva saattoi olla jopa ainoa kuva kyseisestä henkilöstä.

Tiina Törmäsellä on ollut toisenlainen polku valokuvaajaksi, kuin se tavallisempi, koulun penkin ­kautta tallottu. Häntä inspiroivat erityisesti Koillismaan maisemat ja vedenalainen maailma. Kilpailut avaavat ovia ulkomaille, niin on käynyt Törmäsellekin. Hän on osallistunut useisiin ulkomaisiin kilpailuihin kuten Wildlife Photographer of the Year -kilpailuun, ­jossa on erittäin kova taso; kilpailuun saapuu yli 50 000 kuvaa ammatti- ja harrastajakuvaajilta 95 maasta.

Kamera-lehden Vuoden kuvaaja -titteli on ratkennut. Sen sai nimiinsä eläintieteilijä ja lukion biologian opettaja Hanna Virtanen. Hän on Porin ­kameraseuran jäsen ja kuvausoppinsakin hän on saanut seurasta. Virtanen on aina liikkunut luonnossa ja kuvannut innokkaasti ympäristöä. Kamera-lehti ­onnittelee Hanna Virtasta.

Kamera-lehti tulee uudistumaan vuonna 2023. Lehdestä tulee sisällöltään entistä runsaampi. Kuvaaja- ja laite-esittelyt pysyvät mukana, mutta ­haluamme tuoda enemmän esille myös tavallisten ­harrastajien kuvia.

Nyt taltioimaan yhdessäoloa ja hämärän hyssyä!

Kristiina Haaga, vt. päätoimittaja
kristiina.haaga@kamera-lehti.fi