F5.6-klubi Maaliskuu 2/2 – Martti Kainulainen

Kirjoittanut 15.3.2024

F5.6-klubi Maaliskuu 2/2: Telefotosta digiaikaan

Maaliskuun jälkimmäisellä F5.6-klubilla teleportataan Martti Kainulaisen matkassa valokuvan analogia-aikaan sekä tutustutaan kuvatoimistokuvaajan vaativaan ja vaihtelevaan työhön neljän vuosikymmenen ajalta.

Kainulaisen ura alkoi vuonna 1970, kun 16-vuotias Martti ikuisti puuhun törmänneen auton ja möi kuvan Savo-lehteen.Kymmenen vuoden päästä Martti todisti jo Lehtikuvan leivissä Lech Walesan hyppyä tehtaan portilla Puolan Gdanskissa (1980). Kun Berliinin muuri murtui (1989), Martti oli paikalla.

Myöhempiä kuvausaiheita ovat olleet muun muassa kuudettoista olympialaiset sekä yhtenä viimeisimmistä Itä-Ukrainan Donetskin alueen eturintama kahden vihollisen välissä (2015). Kekkosen lisäksi Martti ehti ikuistamaan myös neljä myöhempää presidenttiä.

Kuvatoimistokuvaajan vauhdikasta työtä raamittivat perusaiheet: oikeudenkäynnit, politiikan tapahtumat ja urheilu. Yllätyksiä varten passi ja lompakko kulkivat aina mukana.

Kaluston raahaus ja kemikaalien läträys, usein hotellihuoneiden vessoissa, kuuluivat kuvatoimistokuvaajan arkeen. Myöhemmin kuva sai värit ja digitalisaatio iski puhelinlinjoihin, lopulta kameroihin.

Tiedossa siis huikeaa ajankuvaa kuvin ja sanoin unohtamatta telefotolähettimen kissantappoa muistuttavaa ääntä. Tervetuloa kuulolle!

Martti Kainulainen on pitkän linjan kuvatoimistokuvaaja, joka työskenteli Lehtikuvan palveluksessa vuosina 1980-2019. Kainulainen on kuvannut kuudettoista olympialaiset ja kymmenen hallituskautta. Ennen Lehtikuvaa Kainulainen työskenteli Savon Sanomille. Kainulainen on palkittu Vuoden Uutiskuva -palkinnolla (1985) sekä kunniamaininnalla Kuvajournalismikilpailun uutiskuvasarjassa 2017.

F5.6-klubi on kuukausittainen dokumentaariseen valokuvaan keskittyvä klubi ja foorumi. Pääsymaksutonta tapahtumaa tuottaa Suomen kuvajournalistit.

Aika: tiistai 26.3. klo 18-20
Paikka: Juttutupa/ Iso baari
Vieras: Martti Kainulainen
Tuottaa: Suomen kuvajournalistit