F5.6-klubissa vieraana Joel Karppanen

Kirjoittanut 3.10.2023

Suomen kuvajournalistien tuottama, jo perinteikäs, dokumentaariseen kuvaan keskittyvä  F5.6-klubi vaihtaa syyskaudella paikkaa toisiin tiloihin. Väistötilana syksyn aikana toimii ravintola Juttutupa Helsingin Säästöpankinrannassa.

Klubit järjestetään klo 17-19 tiistaina 17.10  ja 14.11 sekä torstaina 7.12 osoitteessa Säästöpankinranta 6. VAPAA PÄÄSY.  

Lokakuun vieraana Joel Karppanen  

Syksyn klubikauden avaa dokumentaarinen valokuvaaja Joel Karppanen, jonka työskentelyä leimaa henkilökohtaisuus ja pitkäjänteisyys. Suomalainen pastoraali (2016–2017) syntyi taiteilijan tarpeesta määrittää maaseutusuhteensa uusiksi, Alhaisolauluja-sarjassa (2017–2020) hän peilasi suhdettaan työväenliikkeeseen. 

Elokuussa Galleria Halmetojassa esillä ollut, paljon huomiota saanut näyttely Pitkänsillan tuolla puolen (2021–2023) nivoi yhteen tekijälle keskeiset teemat: työn, luokan ja rakennemuutoksen. Kuvasarja piirtää kuvaa Helsingistä, jota Pitkäsilta ei enää jaa, mutta jossa luokkarajat yhä vallitsevat. Uutta työväenluokkaa edustaa luovalle luokalle ja  Kalasataman pilvenpiirtäjiille artesaanipizzaa kiikuttava Wolt -kuski, tsekkiläinen Kryštof Kucera, samalla Karppasen ikätoveri ja kuvataiteilija. 

Osana projektia Karppanen ja Kucera vaihtoivat rooleja: Karppanen kuskasi ruokaa ja Kucera eli ja työskenteli Karppasen liksalla. Näyttelyn lisäksi käteen jäi myös ystävyys. 

Aiemmin lehtikuvaajana työskennellyt Karppanen on taiteellisessa työssään kyseenalaistanut kuvaajan valta-asemaa suhteessa kuvattaviin. Tiedossa onkin paitsi valokuvia, asiaa laajennetusta dokumentarismista sekä valokuvaajan etiikasta. 

Tervetuloa F5.6-klubille Pitkänsillan kupeeseen! 

Joel Karppanen (s. 1993) on Helsingissä asuva palkittu valokuvaaja, kuvataiteilija, elokuvantekijä ja kirjoittaja. Karppasen teoksia on ollut esillä mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa, Mäntän kuvataideviikoilla sekä KunstHausWienissä, ja niitä löytyy useista julkisista kokoelmista.